Lappi innostaa kiinalaisia matkailubisnekseen - ensimmäinen kiinalaisomisteinen majoituskohde Rovaniemelle

Kiinalaisomisteinen Nova-Roi Oy rakentaa Napapiirille aluksi seitsemän paritalomökkiä. Kyse on tiettävästi koko Lapin ensimmäisestä kiinalaisinvestoinnista majoitusalalle.

matkailu
Nova-Roi Kingsberry napapiiri pajakylä Rovaniemi kiinalaiset
Nova-Roi Oy:n varatoimitusjohtaja Tian Zhang toivoo suoria lentoyhteyksiä Kiinasta Lappiin. Rovaniemellä matkailuyrittäjien kannattaisi Zhangin mielestä kehittää uudenlaisia aktiviteetteja husky- ja porosafarien lisäksi.Uula Kuvaja / Yle

Kiinalaisomisteinen Nova-Roi Oy sai rakennusluvan Rovaniemen ympäristölautakunnalta kaksi viikkoa sitten. Yhtiö maksoi 80 000 euron vakuuden voidakseen aloittaa maanrakennustyöt ennen kuin valitusaika ympäristöluvasta on kulunut umpeen.

– Aika on rahaa, toteaa yhtiön varatoimitusjohtaja, Rovaniemellä jo kymmenen vuotta asunut Tian Zhang. Maansiirtotyöt Joulupukin Pajakylässä alkavat kenties jo perjantaina.

Pajakylän taakse rakennettavien seitsemän paritalomökin ja päärakennuksen on määrä valmistua ensi syyskuuhun mennessä. Mökit ovat noin 130 neliön suuruisia. Mikäli majoitusbisnes käynnistyy hyvin, mökkejä rakennetaan Zhangin mukaan 8000 kerrosneliön tontille lisää. Koko hankkeeseen on budjetoitu 9 miljoonaa euroa. Puolet rahasta kuluu ensimmäisen vuoden aikana.

– Pari vuotta sitten kaikissa uutisissa kerrottiin, että turistit eivät löydä majoitusta Rovaniemeltä ja joutuvat etsimään majoituspaikkaa kaukaa, Ivalosta tai Saariselältä, muistelee Zhang liikeidean viriämistä.

Mökin rauha miellyttää suurkaupunkilaisia

Rovaniemellä tuolloin vieraillut Kingsberry BVBA:n osakas näki tilaisuuden tulleen ja yhtiön toimitusjohtaja kävi vuosi sitten katsastamassa tonttia Pajakylän takana. Belgiaan rekisteröity Kingsberry on muutaman kiinalaisen omistama Nova-Roi Oy:n taustayhtiö. Kingsberryllä on Zhangin mukaan yksi hotelli Kiinassa ja yksi Ranskan Cannesissa. Sopivia sijoituskohteita etsitään jatkuvasti.

Asiakkaita odotetaan joka puolelta maailmaa, mutta majoitusta markkinoidaan erityisesti kiinalaisille.

– Uskon, että kiinalaiset yöpyvät mieluummin mökeissä kuin hotellissa. Kiinan kaupungeissa on niin paljon ihmisiä, että rauhallinen, kodinomainen majoitus on heille jotain erityistä, Tian Zhang sanoo.

Rovaniemellä toinenkin kiinalaishanke

Pajakylän mökkikylä on tiettävästi ensimmäinen kiinalaisinvestointi Lapin majoitusbisnekseen. Ainakaan Visit Rovaniemen toimitusjohtajan Sanna Kärkkäisen mieleen ei tule yhtään kiinalaisten omistamaa hotellia tai mökkikylää, vaikka yritystä siihen suuntaan on ollut.

– Joskus tullaan vähän epärealistisinkin odotuksin, ajatellaan että tänne voi rakentaa mitä vaan, Kärkkäinen sanoo. Sijoittajia on käynyt tutustumassa, mutta hankkeet ovat kuivahtaneet yksi toisensa jälkeen. Tontteja ei ole ollut tarjolla, kaavoitusprosessi on kestänyt odottavan mielestä liian kauan tai sitten ajatukset tai suhdanteet vain ovat muuttuneet.

Rovaniemen Kehitys Oy:n varatoimitusjohtaja Heikki Kontiosalo ei hänkään tiedä, että kiinalaiset vielä omistaisivat Lapissa majoituskohteita, vaikka heidän kasvava innostuksensa Lapin matkailuun näkyy lentokentillä, tunturikohteissa ja Joulupukin Pajakylässä.

Kontiosalo kertoo, että myös toinen kiinalaisyritys on rakentamassa majoitusta Rovaniemen alueella toisaalle. Yritys ei ole vielä kertonut hankkeesta julkisesti, eikä Kontiosalokaan paljasta muuta kuin että kyse on Pajakylän paritaloja pienimuotoisemmasta majoituksesta.