Kiinalainen tv-ryhmä tekee dokumenttia Lappeenrannasta – urheilumatkailu Kiinasta alkanee ensi kesänä Saimaalle

Kiinalainen tv-ryhmä kuvaa Saimaan alueella ohjelmaa, joka näytetään myöhemmin syksyllä suositulla kiinalaisella matkailukanavalla. Kiinalaisryhmille räätälöidään runsaasti urheilua sisältäviä aktiivilomia Saimaalle.

Saimaa
Travel Channel kiinalaiset turistit lappeenranta
Kiinalaisen Travel Channellin kuvausryhmä haastattelee Lappeenrannan kehitysjohtajaa Markku Heinosta Linnoituksen valleilla. Jari Tanskanen / Yle

Kiinalaisen Travel Channellin katsojat voivat myöhemmin tänä syksynä ihastella syksyistä Saimaata ja sen rantakaupunkeja Imatraa, Lappeenrantaa ja Savonlinnaa. Ryhmä on tullut Suomeen kiinalaisen Bewin International Sports & Culturen kutsumana. Katsojille tutuiksi tulevat varsinkin Saimaan alueen monet urheilumahdollisuudet.

– Kesällä täällä suunnistettiin keskellä yötä, se kiinnostaa kovasti. Samoin jääkiekko on ehdoton, pohtii Bewin Sportsin toimitusjohtaja Marc Gao.

Imatran ja Lappeenrannan kaupungit sopivat marraskuussa Pekingissä yhteistyöstä, jossa Gaon omistama konsultti -ja viestintäalan yritys sekä lappeenrantalainen Nordic Set Green Oy markkinoivat seutua kiinalaisille matkanjärjestäjille. Tavoitteena on, että ensimmäiset kiinalaisryhmät saapuvat urheilemaan Saimaalle kesällä 2017.

– Hyvinvointilomat ovat selvästi kasvava trendi Kiinassa ja Saimaan alueella on siihen hyvät mahdollisuudet, pohtii Gao.

Aluksi ryhmiä tuotaisiin Saimaalle kesällä, mutta toiminnasta on tarkoitus tehdä ympärivuotista. Kiinalaisturisteja varten ei tarvitsisi rakentaa uusia urheilutiloja, vaan ryhmät käyttäisivät kahden kaupungin alueella oleviin nykyisiä tiloja. Lisäksi maakunnassa on valmiita runsaasti suunnistusratoja ja lähes lukematon määrä lenkkipolkuja.

Gao muistuttaa, että urheilusta kiinnostuneiden turistien lisäksi Saimaalla voitaisiin nähdä ammattilaisjoukkueita harjoittelemassa. Majoitus- ja harjoitustiloja löytyisi maakunnasta runsaasti.

– Esimerkiksi jäähallien osalta Rauhassa, Imatralla ja Lappeenrannassa on paljon sopivia tiloja. Luonnollisesti urheiluseurat sopivat itse kiinalaisten kanssa tilojen käytöstä, sanoo Lappeenrannan kehitysjohtaja Markku Heinonen.

Rakkaus Suomeen ja Saimaaseen syttyi sattumalta

kiina travel matkailu lappeenranta
Kiinalaisen Travel Channelin kuvausryhmä LappeenrannassaJari Tanskanen / Yle

Bewin International Sports & Culturen toimitusjohtaja Marc Gao tutustui Suomeen sattumalta vuosia sitten. Gao oli matkalla Keski-Eurooppaan, mutta välilaskulla Helsingissä piti nähdä joulupukki. Hänet tavatakseen Gao lensi lopulta Rovaniemelle. Sittemmin vierailuja Lappiin on kertynyt toistakymmentä.

Nykyisin Gaon yritys on mukana monessa hankkeessa Suomessa. Hiljattain Bewin Sports lahjoitti Lapin yliopistolle matkailualan professuurin kymmeneksi vuodeksi ja toimii rovaniemeläisen jalkapalloseuran pääsponsorina.

Gao on myös mukana Finpron kehitysohjelmassa, jonka tavoitteena on avata suomalaisille cleantech yrityksille pääsyä Kiinan markkinoille.

Saimaalle Gao päätyi lähes sattumalta tuttavansa kutsumana viime kesänä. Veneretkellä syttyi intohimo Saimaaseen ja ajatus urheiluturismista. Sitä ennen hän ei ollut edes kuullut Saimaan olemassaolosta.

– Kiinalainen tulisi pelkän Saimaan ja luonnon takia tänne ehkä kerran, mutta kun tarjoamme monipuolisia urheilumahdollisuuksia, hän tulee uudelleenkin, sanoo Gao.

Kiinalaiset näkevät syksyllä, miten Lappeenrannassa pelataan sarjatasolla jääkiekkoa. Gao halusi viedä tv-ryhmän kuvaamaan SaiPan ottelua, koska häntä kiinnostaa yhteistyö jääkiekkoseura SaiPan kanssa. Nähtäväksi jää tarkoittaako yhteistyö ystävyysotteluita SaiPan ja Kiinan sarjatason joukkueiden välillä.