Samsungin valtava kännykkäfiasko voi maksaa 15 miljardia euroa

Samsung lopettaa itsestään tuleen syttyvän huippupuhelimensa valmistamisen ennen kuin sitä ehdittiin edes tuomaan esimerkiksi Suomen markkinoille.

talous
Mies kävelee Samsung Galaxy Note 7:n mainoksen ohi.
Samsungin kovahintaisimpiin puhelimiin kuuluvan Note7:n piti haastaa amerikkalaisen Applen lippulaivamalli.Lynn Bo Bo / EPA

Eteläkorealaisen Samsungin historian kivuliain takaisinveto voi maksaa yhtiölle jopa 15 miljardia euroa. Puhelinvalmistaja kertoi tiistaina lopettavansa edistyneen Note7-puhelinmallin valmistamisen, vain kaksi kuukautta sen kauppoihin saapumisen jälkeen.

Esimerkiksi Suomen markkinoille älypuhelimen piti ehtiä lokakuussa, mutta kauppiaita maailmanlaajuisesti on pyydetty vetämään tuote myynnistä. Tiedossa on useita tapauksia, joissa Note7 on syttynyt palamaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan analyytikot laskevat, että puhelinmallin hautaaminen maksaa Samsungille 15 miljardia euroa. Lisäksi Samsungin puhelimien maine kärsii kuluttajien ja valmistajien kanssa yhteistyötä tekevien operaattorien silmissä, vaikka liekehtivät akut ovat vain kyseisen mallin ongelma.

– Aukon täyttävät todennäköisesti kilpailijat kuten Apple ja Google Pixel, vaikka luultavasti Oppo, Vivo, LG Electronics ja Sony ovat hyötymässä eniten, arvioi tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin analyytikko Neil Mawston.

Oppo ja Vivo ovat valtavan Aasian-markkinan kiinalaisvalmistajia.

– Tämä on ensimmäinen kerta, että näen takaisinvedon menevän näin pahasti pieleen, sanoo talousanalyytikko Richard Windsor.

– Sen suhteen olemme vierailla mailla, millaista hallaa tämä tekee Samsungin tuotemerkille.

Samsungin kovahintaisimpiin puhelimiin kuuluvan Note7:n piti haastaa amerikkalaisen Applen lippulaivamalli. Ennakkoarvioissa teknologiatoimittajat hehkuttivat Samsung-uutuutta ja tilauksia tehtiin etukäteen enemmän kuin mihin Samsungin tuotanto oli varautunut.

Kuitenkin jo ensimmäisinä päivinä julkaisun jälkeen netissä levisi kuvia täysin kärähtäneistä Note7-puhelimista.

Lähde: Reuters