Aukioloaikojen vapauttaminen kiristi kilpailua ja työntekijöiden arkea

Asiakkaat ovat olleet uudistukseen enimmäkseen tyytyväisiä.

talous
Ostoskärryjä.
Henrietta Hassinen / Yle

Kaupan liiton kyselyn mukaan hieman yli puolet päivittäistavarakaupoista pitää aukioloaikojen vapauttamista huonona asiana. Vapaita aukioloaikoihin tyytyväisiä ovat puolestaan erityisesti isot yritykset, sillä nykyisen lainsäädännön kannalla olleet yritykset edustivat 94 prosenttia alan henkilöstöstä.

Jo aiemmin on uutisoitu, että uudistus kasvatti tammi–toukokuussa isojen kauppojen liikevaihtoa samalla, kun pienten kauppojen liikevaihto romahti lähes 13 prosenttia vuotta aiemmasta.

Kaupan liiton kyselyn mukaan asiakkaiden enemmistö on kuitenkin ollut tyytyväinen lakiuudistukseen riippumatta siitä, hyödyntävätkö he vapaampia aukioloaikoja vai eivät. Eniten oli hyödynnetty lauantai-iltojen ja sunnuntaiden pidempiä aukioloaikoja.

Muutos on näkynyt työntekijöiden määrässä ja työtunneissa: Kaupan liiton selvityksen mukaan lähes puolet vähittäiskaupoista on lisännyt työntekijöiden tai heidän työtuntiensa määrää aukioloaikojen vapauttamisen vuoksi. Eniten selvityksen perusteella on lisätty osa-aikaisten työtunteja. Työntekijöiden määrää ovat kasvattaneet varsinkin suurimmat työnantajat.

Toisaalta 16 prosenttia vastaajista kertoi vähentäneensä työvoimaa tai työtunteja.

PAM: Kiire on lisääntynyt ja työn ja muun elämän yhdistäminen vaikeutunut

Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan uudistuksella on ollut myös kääntöpuolensa. PAMin luottamusmiehille tekemästä kyselystä kirjoittavan liiton lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan uudistus on lisännyt työtuntien ohella työskentelyä yksin, kiirettä sekä vaikeuksia yhdistää työ, perhe ja vapaa-aika.

Lehden mukaan peräti yli 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että perhe-elämän sekä työn ja muun elämän yhteensovittaminen on vaikeutunut.

Kyselyssä uudistusta pitikin kokonaisuudessaan positiivisena harvempi kuin joka kymmenes vastaaja. Kaksi viidestä vastaajasta oli sitä mieltä, että uudistus oli kielteinen. Puolet vastaajista ei ollut muodostanut kantaansa asiaan.

Joka neljäs luottamusmies myös arvioi, että aukioloaikojen vapauttamisen uhkaavan hänen edustamiensa työntekijöiden työpaikkoja.