Maailman terveysjärjestö WHO: Kaikkien maiden syytä verottaa sokeripitoisia juomia

Suomessa makeisvero poistuu ensi vuoden alusta. Virvoitusjuomia verotetaan yhä.

terveys
Virvoitusjuomia kaupan hyllyssä.
Virvoitusjuomia kaupan hyllyssä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Maailman terveysjärjestö WHO kehottaa kaikkia valtioita verottamaan sokeripitoisia juomia, jotta lihavuuden ja diabeteksen yleistymistä saataisiin hillittyä.

WHO:n mukaan liikalihavuus kaksinkertaistui vuosina 1980–2014, ja nykyään lähes 40 prosenttia ihmisistä on ylipainoisia.

Nostamalla veroja siten, että sokeristen juomien hinta nousisi 20 prosenttia, niiden kulutus vähenisi vastaavasti 20 prosenttia, järjestö laskee.

WHO:n mukaan Yhdysvallat ei ole enää sokerilla makeutettujen juomien johtava kuluttaja, vaan Chile ja Meksiko ovat nousseet edelle. Esimerkiksi Kiinassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa makeiden juomien kulutus kasvaa nopeasti.

Suomessa virvoitusjuomia verotettu pitkään

Suomessa virvoitusjuomien valmisteveroa on kannettu vuodesta 1940. Makeisten valmistevero otettiin uudelleen käyttöön vuonna 2011 ja samalla verotettavaksi otettiin myös jäätelö. Makeisten ja jäätelön valmistevero kuitenkin poistuu ensi vuoden alusta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ehdotti makeisveron tilalle sokeriveroa vähentämään etenkin lasten ja nuorten lihomista. Valtiovarainministeriöstä todettiin alkuvuodesta, että sokeriveroa ei tule, koska sitä olisi hankalaa laskea ja periä.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset