Vertailu: Suomalaiset selvisivät toiseksi talouden lukutaidossa

OECD:n vertailututkimuksen mukaan hyvästä sijoituksesta huolimatta suomalaisilla on opittavaa taloudesta.

talous
Maksutapahtuma kaupan kassalla.
Ismo Pekkarinen / AOP

Suomalaisilla on heti ranskalaisten jälkeen paras taloudellinen lukutaito, selviää Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön, OECD:n tutkimuksesta. 30 maan vertailussa suomalaiset selvisivät kakkostilalle, kun tutkittiin kansalaisten taloudellista tietämystä, taloudellista käyttäytymistä ja taloudellisia asenteita.

Taloudellista tietämystä mitattiin esimerkiksi kysymyksillä, jotka liittyivät korkotasoon ja inflaatioon (Kielitoimiston sanakirja: rahan arvon (nopea) aleneminen sekä siitä aiheutuva hintojen nousu). Taloudellista käyttäytymistä tutkittiin budjetointiin, laskujen maksamiseen ja ostovertailuihin liittyvillä kysymyksillä. Säästäminen ja suunnitelmallisuus tulivat esille taloudellisia asenteita tutkivassa osiossa.

OECD huomauttaa, että kansalaisten taloudellinen lukutaito on suhteellisen alhainen. Tutkimuksen maksimipistemäärä oli 21. Suomen saama pistemäärä tutkimuksessa oli 14,8, kun keskiarvo oli 13,7.

Tutkimuksen aineisto kerättiin keväällä 2014 Vaasan ja Tampereen yliopistojen yhteisessä tutkimuksessa. Taloustietonsa pääsi todistamaan 1500 suomalaista.

OECD pitää taloudellisen lukutaidon puutetta maailmanlaajuisena ongelmana. Järjestön mukaan taloudellista lukutaitoa pitäisi tuoda enemmän peruskoulutukseen.

_Tarkennettu 12.10 13.30: Jutusta on poistettu liian positiiviset arviot suomalaisten osaamisesta, koska OECD:n tutkimuksen perusteella yleisessä taloustietämyksessä on paljon parantamisen varaa. _