Hae apua ikävään vaivaan: Syy pahanhajuiseen hengitykseen löytyy myös muualta kuin suusta

Suurimmalla osalla ihmisistä on jossain vaiheessa elämää pahanhajuinen hengitys. Jos ongelma muuttuu pitkäaikaiseksi, kannattaa siihen hakea apua.

Kotimaa
Aamutohtori: Haisevan hengityksen korjaaminen
Aamutohtori: Haisevan hengityksen korjaaminen

Tupakointi, alkoholin nauttiminen ja tietyt ruoka-aineet voivat saada kenen tahansa hengityksen löyhkäämään. Myös aamuisin ja paastotessa uloshengitysilma saattaa haista. Monesti etovan hajun saa kuriin kotikonsteilla, mutta pahanhajuisesta hengityksestään kärsivälle on myös tarjolla ammattiapua.

– Jos se pysyy pitkäaikaisena, siihen kannattaa lähteä etsimään syytä suusta tai muualta elimistöstä, sanoo erikoishammaslääkäri, dosentti Susanna Paju.

Hänen mukaansa 90 prosentissa tapauksista ikävän hajun aiheuttaja on suussa. Esimerkiksi kielen poimuihin tai ientaskuihin voi kertyä hajua muodostavaa bakteerimassaa.

Osaan tapauksista voidaan tarvita myös korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin taitoja. Näin on esimerkiksi tilanteessa, jossa haju on peräisin nielurisoihin muodostuneista bakteeripesäkkeistä. Joskus syy voi olla myös suolistoperäinen.