Obama kehottaa republikaaneja hylkäämään "synkän ja pessimistisen" Trumpin

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mielestä republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump ei kelpaisi seksististen kommenttiensa takia edes lähikaupan työntekijäksi.

USA:n presidentinvaali
Barack Obama
Barack Obama Pohjois-Carolinassa 11. lokakuuta.Brian Blanco / EPA

Demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin vaalitilaisuudessa puhunut presidentti Barack Obama ihmetteli, miten monet republikaanipuolueen vaikuttajat voivat yhä tukea Trumpin ehdokkuutta.

Obaman mielestä on käsittämätöntä, että republikaanit tuomitsevat Trumpin puheet, mutta siitä huolimatta tukevat hänen yhä presidenttiehdokkuuttaan.

– He sanovat tuomitsevansa Trumpin puheet voimakkaasti, mutta ovat silti sitä mieltä, että hänestä pitäisi silti tulla presidentti. En ymmärrä sitä.

Obaman mielestä Trump ei saisi rivojen puheidensa takia töitä edes lähikaupasta.

– Hänellä ei ole presidentiltä vaadittavaa luonnetta, yleissivistystä tai edes halua hankkia tietoja. Hänellä ei ole myöskään perusrehellisyyttä, jota presidentiltä vaaditaan, Obama sanoi.

Obaman mielestä äänestäjien pitäisi torjua Trumpin "synkkä ja pessimistinen" visio Yhdysvalloista.

Presidentti puhui Pohjois-Carolinan Greensborossa Hillary Clintonin kampanjatilaisuudessa. Clintonia vastustavat mielenosoittajat keskeyttivät Obaman puheen pariin otteeseen.

Esimerkiksi mies ja nainen, joiden t-paidoissa luki "Bill Clinton on raiskaaja", yrittivät häiritä presidentin puhetta. Turvamiehet saattoivat pariskunnan ulos, ja väkijoukko buuasi heille.

Obama pyysi väkijoukkoa lopettamaan huudon.

– Älkää buuatko! Tämähän on mahtavaa. Näin demokratia toimii.

Väkijoukko totteli presidentin kehotusta ja alkoi buuauksen sijaan huutaa: "Äänestäkää".

Lähteet: Reuters, BBC