1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arkeologia

Hylkyjen etsijä vakuuttui: Cape Codin vesistä löytyi kaikkien aikojen merirosvolasti

Tiedeyhteisö odottaa näyttöä siitä, että "Mustan Samin" aarretta 30 vuotta etsinyt Barry Clifford todella on onnistunut.

arkeologia
Expedition Whydah -verkkosivun mereirosvologossa pääkallo ja sääriluut, veressä kuva Whydah'n ahterista koristeellisine ikkunoineen.
Whydah-museoon on rakennettu kopio merirosvolaivan ahterista. Kuvakaappaus museon kotisivulta. Expedition Whydah

Uponneiden alusten arvolasteja työkseen etsivä yhdysvaltalainen Barry Clifford uskoo paikallistaneensa Cape Codin vesistä Yhdysvaltain koillisrannikolta merirosvolaivan aarteen, joka on ollut monimetrisen pohjahiekan kätköissä 300 vuotta.

Whydah Gally -aluksen viimeisenä lastina kerrotaan olleen yli 50 laivasta ryövätyt arvoesineet, muun muassa 400 000 kulta- ja muuta kolikkoa. Cliffordin ryhmä paikallisti kilometrien matkalle levinneen hylyn vuonna 1984 ja sai etsintöihin erityisoikeudet. Esineitä on löytynyt paljon, mutta legendaarista aarretta ei.

Clifford on vakuuttunut, että 30-vuotinen työ on vihdoin täyttänyt etsijöiden suurimman haaveen ja aarrelasti on heidän ulottuvillaan. Hän kertoo etsijäryhmänsä paikallistaneen merestä ison metallimöykyn. Hän uskoo, että siinä ovat useimmat tai jopa kaikki Whydah'n kadonneet aarteet.

Hylystä nostettu jo 200 000 esinettä

Orja- ja sittemmin merirosvolaiva Whydah'n historia oli lyhyt. Whydah laskettiin vesille Lontoossa vuonna 1716. Se ehti kuljettaa afrikkalaisia orjuuteen vain vuoden, ennen kuin englantilainen merirosvo Samuel ”Musta Sam” Bellamy kaappasi sen ja varusti sen lippulaivakseen.

Vain pari kuukautta myöhemmin Whydah murskaantui myrskyssä Wellfleetin edustalla. Myös lähes koko 150-henkinen miehistö hukkui. Heidän joukossaan oli merirosvojen Robin Hoodiksi ja uhreilleen lempeäksi kuvailtu Musta Sam.

Jo nostettujen esineiden joukossa on tuhansia espanjalaisia hopearahoja.

Aluksen kellon ja pronssilaatan kaiverrusten perusteella on varmaa, että hylyn sirpaleet todella ovat Whydah. Ilman aarrettakin se on ainutlaatuinen: se on ainoa täysin kiistaton merirosvolaivalöytö 1650–1730-luvuilta eli merirosvouksen kiihkeimmiltä vuosilta.

West Yarmouthissa Massachusettsissa avattiin äskettäin museo, jossa on Whydah'n löytöjä. Suuraarteesta siellä ei ole näyttöä, mutta nostettujen parin sadan tuhannen esineen joukossa on tuhansia espanjalaisia hopearahoja sekä satoja afrikkalaisia kultakoruja ja niiden kappaleita.

Tiedeyhteisö epäilee

Smithsonian-instituutin Amerikan historian museon kuraattori Paul Johnston ei toistaiseksi ole vakuuttunut Cliffordin uusimmasta löydöstä. Ilman valokuvia tai muita päteviä todisteita Johnston ei aio innostua, koska Cliffordilla on hänen mukaansa tapana liioitella.

71-vuotias Clifford ei usko, että työ ehtii täysin valmiiksi hänen elinaikanaan.

Yhden hutilyönneiksi osoittautuneista löydöistä piti olla Kristoffer Kolumbuksen ensimmäisen Amerikan-matkan lippulaiva Santa Maria. Clifford sanoi toissa vuonna löytäneensä hylyn Haitin rannikolta. YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon tutkijat tulivat toiseen tulokseen: aluksen pronssi- ja kupariniitit olivat liian nuorta tekoa.

Viime vuonna Clifford väitti paikallistaneensa Madagaskarin rannikolta kuuluisan skotlantilaisen merirosvon William Kiddin Adventure-aluksen. Unesco torppasi tuonkin väitteen toteamalla, että Cliffordin todisteeksi esittämä hopeaharkko oli 95-prosenttisesti lyijyä.

Massachussetsin meriarkeologisen museoviraston johtava arkeologi Victor Mastone arvelee, ettei Clifford ole ainoa, jolla on suuret puheet. Lastin valtavasta koosta ei ole muuta todistetta kuin Whydah'lla seilanneiden merirosvojen kertomukset, Mastone muistuttaa.

Lue haverin aidot asiakirjat

Cliffordin mukaan tiedeväki on aina kieltäytynyt ottamasta hänen ryhmänsä työtä vakavasti. Hän ei myöskään usko merirosvojen kerskuneen suotta, sillä ryövärit joutuivat hirteen.

Niin kävi myös niille muutamille Whydah’n miehille, jotka eivät hukkuneet haverissa. Vain kaksi todettiin väkisin värvätyiksi ja päästettiin vapaiksi.

Clifford sanoo todistavansa puheensa oikeiksi, kunhan ehtii. Kun metallimöykky on nostettu, se on avattava hyvin varoen, mikä vie aikaa, hän painottaa. 71-vuotias Clifford ei usko, että työ ehtii täysin valmiiksi hänen elinaikanaan.

Tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun) pääset Whydah’n etsintäryhmän ja museon kotisivuille. Atlantica Live -sivulla ovat luettavissa Whydah’n uppoamisen oikeusistunnon alkuperäiset asiakirjat (siirryt toiseen palveluun), joihin olettamus aluksen valtavasta aarteesta perustuu.

Korjattu 12.10. klo 20.18: Cape Cod on Yhdysvaltain koillis- ei kaakkoisrannikolla, kuten jutussa aiemmin luki

Lähteet: AP, Yle

Lue seuraavaksi