1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Unohtuiko todellisuus? Hedelmällisyys ei ole ikuista, mutta siihen voi vaikuttaa elämäntavoilla

Jos haaveilet lapsesta, lopeta tupakointi, syö kohtuudella ja lopeta humalahakuinen juominen. Ohjeet koskevat sekä tulevaa äitiä että isää.

Ensisynnyttäjien ikä nousi viime vuonna. Koko maan kattavasti katsottuna ensimmäinen lapsi saatiin keskimäärin 28,8 vuoden iässä. Pääkaupunkiseudulla ensisynnyttäjät ovat yli 30-vuotiaita. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Jos lapsi on suunnitteilla, kannattaa varautua siihen, että haikara ei ihan pelkällä kutsulla saavu kylään. Normaali lisääntymisikäinen pari saa yleensä lapsen vuoden tai parin sisällä siitä, kun raskautta on alettu yrittää. Ja mitä iäkkäämpi nainen on, sitä hankalampaa raskaaksi tuleminen on.

– Naisen hedelmällisyys voi lähteä heikkenemään jo 30–35 vuoden iässä verrattuna siihen, mikä hedelmällisyys olisi ollut vaikka 5–10 vuotta aiemmin, huomauttaa Väestöliiton lapsettomuusklinikan ylilääkäri Leena Anttila.

Viime vuoden tilastot kertovat, että ensisynnyttäjien ikä on noussut. Koko maan kattavasti katsottuna ensimmäinen lapsi saatiin keskimäärin 28,8 vuoden iässä. Pääkaupunkiseudulla ensisynnyttäjät ovat yli 30-vuotiaita.

Leena Anttila on huolissaan ilmiöstä. Lapsettomuusklinikan vastaanotolla hän törmää useasti siihen, että ihmiset ovat ikään kuin unohtaneet, että hedelmällisyydellä on parasta ennen -päiväys.

Alkoholi on todellinen myrkky kehittyvälle sikiölle.

Leena Anttila

Vielä kolmikymppisenäkin on mukava mennä ja tulla oman mielen mukaan. Moni saattaa vielä opiskella tai on vasta saanut jalan oikeasti varteenotettavan työpaikan oven väliin. Pian on mahdollista alkaa lyhentää isompaa lainaa ja ostaa unelmien talo. Fyysinen ja henkinen tasapaino on löytynyt ja on aika nauttia. Valitettavasti naisen hedelmällinen aika ei ole jatkettavissa kuten nuoruus. 40 vuoden ikäraja alkaa olla ihan viimeinen hetki yrittää saada lasta.

– Aika usein sanotaan, että kun nainen on täyttänyt 42, mahdollisuus saada lapsi omilla sukusoluilla on hyvin huono. Kun nainen on 45, se on olematon, Anttila huomauttaa.

Anttila kokee, että yhteiskunnankin pitäisi kantaa kortensa kekoon siinä, että nuoret aikuiset saataisiin rohkaistua perheen perustamiseen silloin, kun asia on lisääntymislääketieteen näkökulmasta optimaalinen.

– Ettei sitä tarvitsisi lykätä myöhäisemmäksi sen takia, että pitää käydä koulut valmiiksi ja pitää olla varma, että saa työpaikan, että ei putoa yhteiskunnan kovasta löylystä pois.

Hedelmällisyys on omissa käsissä

Jos vauvantekotalkoisiin aikoo alkaa, millä keinoin omaa hedelmällisyyttä sitten voi parantaa? Anttilan mukaan kaikki lähtee elämäntavoista. Ne vaikuttavat niin hedelmällisyyteen, raskauden onnistumiseen kuin raskausaikaankin. Naisen kohdalla tupakoimattomuus ja normaalipainoisuus ovat isoimmat vaikuttajat.

– Tupakointi vie munasoluvarastoja, on haitallinen raskaudelle raskauden aikana ja hidastaa raskaaksi tulemista. Alipaino tai ylipaino eivät ole optimaalisia raskauden läpiviemiselle, vaikka eivät estäkään raskaaksi tulemista, Anttila kertoo.

Raskausaikana paljon makaavan äidin lapsesta tulee laiska.

Kainuulainen uskomus

Sitä, miten paljon vaikkapa tupakointi vähentää munasoluvarastoja, ei pystytä sanomaan. Mutta mitä pidempään tupakointi on jatkunut, sitä suurempaa munasolujen hävikki on.

Tupakointi vaikuttaa myös naisen hedelmällisyysaikaan.

– Joidenkin tutkimusten mukaan tupakoiva nainen tulee vaihdevuosiin pari vuotta aiemmin kuin tupakoimaton kanssasisarensa suhteessa siihen, mikä hänen sisäänrakennettu vaihdevuosi-ikänsä olisi ollut.

Painon vaikutukset raskauteen ovat Anttilan mukaan yksilöllisiä, sillä sekä alipaino että ylipaino saattavat jumittaa kuukautiskiertoa ja hidastaa raskauden alkua.

– Lihavuuteen liittyy myös herkemmin sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä ja raskaus sinällään on naiselle yksi sokeristressi. Sokeriaineenvaihdunta ikään kuin joutuu piinan alle ja osa naisista saa raskausajan diabeteksen.

Tupakointi vaikuttaa muun muassa naisen hedelmällisyysaikaan. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Ruokavalion suhteen Anttila liputtaa perinteisen lautasmallin puolesta, mutta suosittelee myös Itämeren kolmio -mallia. 

– Siinä käytetään lähituotteita. Eli kolmion leveä kanta on täynnä juureksi, kasviksia ja hedelmiä. Viljatuotteet sen päälle, sitten tulee proteiinit, jossa voi olla kalaa ja lihaa ja huipulla on mahdollisuus käyttää herkkuja.

Kaikille raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville suositellaan foolihappoa.

– Se on hyvin tärkeä sikiön alkuvaiheen, erityisesti hermoston, kehitykselle.

Entäpä miehen rooli?

Mies ei voi ulkoistaa raskautta pelkästään naiselle. Raskautta yritettäessä miestä koskevat samat elämäntapaohjeet kuin naistakin.

– Siemennesteen laatuun on aika vähän vaikutusta elämäntapoihin liittyvillä asioilla, mutta kun katsotaan aikaa raskauden alkamisessa, niin kyllähän miehenkin kohdalla painavat tupakoimattomuus ja painoasiat.

Jo raskautta suunnitellessa kummankin osapuolen kannattaisi Anttilan mukaan pitää korkki aika lailla kiinni. Alkoholin kohtuukäyttö (siirryt toiseen palveluun) on sallittua, mutta humalahakuinen juominen pitää lopettaa.

– Alkoholi on todellinen myrkky kehittyvälle sikiölle. Haitallisen alkoholimäärän rajaa ei voi osoittaa, joten käytöstä pidättäytyminen on ainoa suositeltava vaihtoehto.

Vihainen äiti saa vihaisen lapsen?

Raskaaksi tulemiseen ja raskausaikaan liitetään monia uskomuksia, joilla ei ole minkäänlaista tieteellistä todellisuuspohjaa. Tietty yhdyntäasento takaa pojan, tietty tytön. Jos lapsi laitetaan alulle niin, että kirves on sängyn alla, on tulokas poika. Kainuulaisen uskomuksen mukaan puolestaan raskausaikana paljon makaavan äidin lapsesta tulee laiska.

Toisaalta vihaisen ja ilkeän odottavan äidin uskottiin saavan huutava ja kiukkuinen lapsi. Niin ikään Kainuussa uskottiin, että odottavan äidin ei kannata laittaa tulelle kuivaa pataa, ettei lapsesta tule vähäpuheinen tai mykkä. 

Tupakointi vie munasoluvarastoja.

Leena Anttila

Raskausaikaan on eri aikakausina suhtauduttu eri lailla. Esimerkiksi Kainuussa raskaus oli aina 1950-luvulle saakka oli yleensä tabu ja se pyrittiin salaamaan niin kauan kuin mahdollista. Synnytyksen uskottiin olevan sitä helpompi mitä salaisemmin se pystyttiin hoitamaan. Raskaana olevan naisen oli vältettävä seurustelua ja pysyteltävä pääasiassa kotipiirissä, sillä pahasilmäiset ihmiset ja yliluonnolliset voimat saattoivat uhata hänen ja syntyvän lapsen terveyttä ja hyvinvointia.

Yleensä raskaana oleva nainen teki töitä entiseen malliin, sillä yleisesti uskottiin, että kova työnteko helpottaisi synnytystä. Jos syntyvällä lapsella oli jonkinlaisia synnynnäisiä vammoja tai sairauksia, ne selitettiin äidin säikähtämisellä.