1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi on miljoonien villasukkien maa – kuvaa meille omasi

Villasukat ovat nykypäivänä salonkikelpoisia asusteita. Villasukkasesonki käynnistyy ensimmäisten pakkasten jälkeen vauhdikkaasti. Aktiivisimmat tekijät tekevät villasukkia ympäri vuoden.

Villasukat
Kirjavia villasukkia pöydällä.
Sakari Partanen / Yle

Suomalaiset ovat todellista villasukkakansaa. Villasukkia käytetään niin kotioloissa kuin työpaikoilla ja villasukkien voisi sanoa saavuttaneen salonkikelpoisuuden. Vuosittain Suomessa myydään 10 miljoonaa Novitan villalankakerää.

– Kyseisellä määrällä jokainen suomalainen saisi kaksi sukkaparia, kertoo Pohjoismaiden suurimman käsityölankojen valmistajan, Novitan kaupallinen johtaja Marita Halonen.

Villasukkien kutomisen sesonki käynnistyy ahkerimmilla jo heinäkuun alussa, jolloin uutuuslangat ilmestyvät markkinoille. Vaikka voisi olettaa, että villasukkia tehdään pelkästään talvisaikaan, tekevät innokkaimmat niitä ympäri vuoden.

– Kyselymme mukaan 30 prosenttia suomalaisista tekee villasukkia myös kesällä, kertoo Halonen.

Keväällä ja kesällä suositaan kevyempiä puuvillalankoja, kun taas talvella kudotaan villasekoitelangoista.

– Ympäri vuoden kudotaan esimerkiksi villa-alpakkasekoiteisesta langasta unisukkia, Halonen kertoo.

Nuoret räjähtävästi kasvava tekijäryhmä

Villasukkien tekeminen ei ole vain iäkkäämpien naishenkilöiden harrastus, vaan myös nuoret kutovat aktiivisesti villasukkia. Innostus näkyy Novitalla verkkokävijöissä ja asiakastutkimuksissa.

– Omien somekyselyiden ja verkkokäynteihin perustuvien tietojen mukaan ihan selkeästi 25-35 -vuotiaiden ryhmä kasvaa hurjaa vauhtia. Ei ole kovinkaan monta vuotta, kun yli 50-vuotiaat olivat suurin neulojaryhmä. Ihan selkeästi on tulossa uusi sukupolvi neulojia. Tämä on todella hieno asia, sillä haluamme, että tämä kädentaitojen perinne jatkuu Suomessa, Halonen kertoo.

Halonen arvioi, että nuoria kutomaan kannustaa yksilöllisyys ja yhteisöllisyys.

– On hyvin trendikästä tehdä itse. Jos esimerkiksi teet lahjaksi itse villasukat, niin kyllä sitä arvostetaan huomattavasti enemmän kuin sitä, että ostat valmiina kaupan hyllystä. Itse tehty lahja on paras lahja, että se lämmittää monen läheisen sydäntä, Halonen kertoo.

Mitä värikkäämmät, sitä trendikkäämmät

Villasukkien trendit seuraavat hyvin paljon talven vaatemuotia. Tänä vuonna muodissa ovat terran ja lämpimän keltaisen sävyt sekä pinkin ja marjansävyt. Ikisuosikkina Halosen mukaan on harmaa eri sävyissään. Myös Suomen juhlavuosi näkyy sinisinä villasukkina.

– Täällä tehdään paljon veteraaneille villasukkia, että sininen ja valkoinen ovat nyt hyvin ajankohtaiset värit, Halonen kertoo.

Villasukkia kudotaan paljon joukkoistuksilla ja kampanjoilla.

– Yhteisöllisyys yhdistää neulontaharrastajia ja neuvontapiireissä harrastetaan hyvin paljon hyväntekeväisyyttä, Halonen kertoo.

Kuvaa meille villasukkasi

Villasukat lämmittävät jalkoja kotona ja työpaikoilla. Oletko kenties innokas villasukkien tekijä vai oletko ostanut erikoiset sukat, jotka ovat ahkerassa käytössä?

Villasukissa jos missä kukkii nykyisin suomalaisten luovuus. Lähetä meille kuva jalkojesi lämmikkeestä. Julkaisemme sukkakuvia artikkelissamme.

Osallistu oheisen linkin kautta tai sähköpostitse: pohjanmaa@yle.fi. Voit osallistua joukkoistukseen myös Instagramin tai Twitterin välityksellä tunnisteella #ylevillasukka.

Ylen kuvajoukkoistusten pelisäännöt

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi