Ikäihmisten pneumokokkirokotteesta nähdään hyötyjä Hämeenlinnassa – THL varovaisempi

Hämeenlinnan kaupunki maksaa kotihoidon asiakkaille pneumokokkirokotteen, jotta ikääntyvien keuhkokuumetapauksia voitaisiin ehkäistä. THL:n asiantuntijan mukaan influenssarokotusten kattavuuden lisääminen saattaisi olla tähän parempi tapa.

rokotteet
Kuvassa rokotetaan.
Influenssarokotusten kattavuuden parantaminen vähentäisi ikäihmisten keuhkokuumetapauksia, ja myös muuta sairastavuutta, sanoo asiantuntija.Susanna Wacklin / Yle

Joka vuosi 10 000 - 13 000 yli viisikymppistä suomalaista sairastuu pneumokokkibakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen. Noin puolet tapauksista vaatii sairaalahoitoa.

66 000 asukkaan Hämeenlinnassa keuhkokuumetapauksia on vuosittain noin tuhat. Noin 20 sairaalavuodepaikkaa on jatkuvasti keuhkokuumepotilaiden käytössä. Hoito maksaa kaupungille vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa, ja lisäksi tulevat potilaiden omat kustannukset ja inhimilliset kärsimykset. Keuhkokuume myös tappaa: tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä siihen on kuollut jo yli 170 yli 65-vuotiasta hämeenlinnalaista.

Niinpä kaupunki päätti viime vuonna maksaa pneumokokkirokotteen kotihoidon asiakkaille ja ikäihmisten omaishoitajille. Alustavasti tulokset vihjaisivat nyt siihen suuntaan, että rokotetuilla kotihoidon asiakkailla keuhkokuumeita olisi ollut vähemmän, mutta seuranta-aika on vielä lyhyt, vasta tämän vuoden ensimmäiset yhdeksän kuukautta, muistuttaa Hämeenlinnan tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari.

– Viime vuonna rokotettiin noin tuhat säännöllisen kotihoidon asiakasta ja lisäksi kaupunkilaisista 2 500 otti omakustanteisesti rokotteen. Näyttäisi siltä, että korkean riskin asiakkailla eli 1920-luvulla syntyneillä keuhkokuumemäärät ovat rokotetuilla pienemmät kuin rokottamattomilla, mutta tulokset ovat aika alustavia, hän muotoilee.

Nuoremmissa ikäryhmissä eroa ei vielä ainakaan näy.

– Keuhkokuumerokotteen teho säilyy useita vuosia. Vaikutus siis kertautuu joka vuonna, eli joka vuosi ollaan aina viisaampia.

Rokote maksaa, mutta säästää rahaa

Pneumokokkirokotteet maksoivat kaupungille 60 000 euroa. Nurmikari laskee, miten rokottaminen maksaa itsensä takaisin.

– Yksi keuhkokuumetapaus maksaa kaupungille noin 2 000 euroa. Jos 30 tapausta säästettäisiin, niin jo se toisi nämä sijoitetut eurot takaisin. Rokotteen teho on useampivuotinen, joten etu kertautuu.

– Hyödyt ovat paitsi taloudellisia, myös inhimillisiä. Osa sairastuneista ei toivu koskaan ennalleen, vaan tulee toimintakyvyn alenemista ja se on aika iso inhimillinen ongelma. Ehdoton tavoitteemme on koettaa vähentää väestön tautitaakkaa ja säilyttää ihmisten toimintakyky, Nurmikari sanoo.

Rokotuksista kerrotaan kirjeitse

Jo viime vuonna kaupunki päätti lähestyä kaikkia yli 65 vuotta täyttäneitä kirjeellä ja muistuttaa heitä joka vuosi otettavasta kausi-influenssarokotuksesta. Samalla heille kerrottiin myös mahdollisuudesta ottaa pneumokokkirokote omalla kustannuksella. Kirje nosti selvästi influenssarokotuskattavuutta kaupungissa, sanoo Nurmikari.

– Tänäkin vuonna lähetetään infokirje influenssarokotusten ottamisesta, ja siinä yhteydessä muistutetaan mahdollisuudesta ottaa pneumokokkirokote. Kirje lähtee tässä viikon, parin sisällä.

Kirjeen lähettämistä tukee rokotetta valmistava lääkeyhtiö Pfizer. Rokoteannos maksaa itse ostettuna noin 90 euroa. Hämeenlinnan kaupunki maksaa tänäkin vuonna kotihoidon asiakkaille ja ikäihmisten omaishoitajille pneumokokkirokotteen, jos he eivät sitä viime vuonna ottaneet. Nurmikari tutkiikin sairastuvuustilastoja tarkoin.

– Tilastoja teen ja katsotaan niitä yhdessä sairaanhoitopiirin tilastojen kanssa, ja saadaan siitä tieto onko tämä kustannustehokasta. Joensuussa oli tehty selvitys, jossa yksi rokotuksiin sijoitettu euro toi yhdeksän euron säästön. Se on odotus meilläkin, että tätä luokkaa nämä tulokset olisivat.

THL: Ei tarpeeksi näyttöä rokotusohjelmaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee (siirryt toiseen palveluun) kaikille yli 65-vuotiaille pneumokokkirokotteen ottamista yksilöllisen harkinnan mukaan perustaudeista riippumatta. Vielä ei kuitenkaan ole tarpeeksi näyttöä rokotteen tehosta näille aikuisille, jotta se kannattaisi ottaa kansalliseen rokotusohjelmaan eli valtion maksettavaksi, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Hollannissa on tehty laaja, ikääntyneitä koskeva tutkimus ja sen tulokset jäivät aika vähäisiksi eli rokotteella ei ollut vaikutusta kuolleisuuteen. Arviolta yksi kymmenestä yli 65-vuotiaan keuhkokuumeesta on sellaisen pneumokokkityypin aiheuttama, että rokote voisi ylipäätään tehota.

Eduskunnassa on jo jätetty kirjallinen kysymys (siirryt toiseen palveluun) pneumokokkirokotuskattavuuden lisäämisestä. Pneumokokkirokotteen antamista ikääntyville on kokeiltu eri kunnissa, kuten Kuopiossa ja Joensuussa. Mutta ehkäiseekö rokote todella ikääntyvien keuhkokuumetta? Pneumokokkirokote sinänsä on tehokas ja turvallinen, mutta sen käytön hyötyjä tarkasteltaessa pitää ottaa huomioon myös kustannustehokkuus ja influenssarokotteen merkitys, sanoo Nohynek.

– Täytyy katsoa erikseen kaikki interventiot mitä tehdään. Myös lasten rokotusohjelma vaikuttaa epäsuorasti, se vähentää pneumokokin nielukantajuutta eivätkä lapset siirrä bakteeria vanhempiinsa ja isovanhempiinsa. Tulosten selvittämisessä pitää ottaa huomioon, onko potilas ottanut molemmat rokotteet vai vain influenssarokotteen tai vain pneumokokkirokotteen. Onko tutkimuksessa riittävän iso otoskoko? Jos ei, on vaikea tehdä johtopäätöksiä, että juuri tämä rokote aiheutti keuhkokuumeiden vähenemisen.

Nohynekin mukaan 65-vuotta täyttäneiden pneumokokkirokotusohjelman kustannusvaikuttavuus Suomessa on nykytiedon valossa kyseenalainen. Siksi kansallinen rokotusasiantuntijatyöryhmä ei puoltanut työryhmän perustamista asiaa arvioimaan.

– Influenssarokotusten kattavuuden parantaminen saattaisi olla parempi tapa vähentää keuhkokuumetapauksia, ja myös muuta sairastuvuutta. Influenssarokote voisi esimerkiksi estää 15-45 prosenttia akuuteista sydäninfarkteista.