1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Brittitutkimus: Omega-3:n määrä romahti viljelylohessa

Britanniassa on huolestuttu kasvatuslohen laskeneesta omega-3-määrästä. Avuksi on ehdotettu merilevää tai geenimuunneltua rapsia.

terveys
Ruokakaupan kalatiski.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Omega-3-rasvahappojen määrä viljellyssä lohessa on laskenut merkittävästi, kertoo tuore brittiläinen tutkimus. Syy laskulle uskotaan olevan kasvatuslohen syömässä ravinnossa: rasvaisten pikkukalojen, kuten sardellien, määrä rehussa on romahtanut.

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoo Stirlingin yliopiston tutkimuksesta, (siirryt toiseen palveluun) jonka mukaan omega-3:n määrä viljellyssä lohessa on jopa puolittunut viiden vuoden takaisesta.

– Viitisen vuotta sitten 130 gramman lohiannoksesta sai 3,5 grammaa omega-3-rasvahappoa, joka on Britanniassa ravitsemussuosituksissa koko viikon omega-3-annos. Nyt omega-3:n määrä on puolittunut, eli viikossa pitäisi yhden lohiannoksen sijaan syödä kaksi annosta viljeltyä lohta, selittää tutkimusta johtanut Stirlingin yliopiston professori Douglas Tocher BBC:lle.

Vaikka omega-3:n määrä kasvatetussa lohessa onkin vähentynyt, on viljelty lohi silti yksi rikkaimmista terveellisen kalaöljyn lähteistä, tutkijat muistuttavat. Muissa kaloissa, myös villissä lohessa, omega-3:n määrä on paljon alhaisempi.

Tocherin kollega, tohtori Matthew Sprague jatkaa kuitenkin, että ravitsemussuosituksiin olisi kenties syytä tehdä muutoksia.

– Tällä hetkellä ihmisiä kehotetaan syömään viikossa kaksi annosta kalaa, joista toinen on rasvaista kalaa, kuten lohta. Yksi rasvaisen kalan annos ei kuitenkaan riitä, vaan suosituksen pitäisi olla vähintään kaksi annosta, Sprague kommentoi.

Professori Tocher myöntää BBC:lle olevansa myös erittäin huolissaan siitä, mitä viljelylohien omega-3:n määrässä tapahtuu tulevien vuosien aikana.

– Jos asialle ei tehdä mitään, omega-3-rasvahappojen määrä saattaa laskea hyvinkin alhaiseksi, Tocher varoittaa.

Kalaöljyä merilevästä tai rapsikasveista?

Kalanviljelijät Britanniassa ovat jo alkaneet etsiä keinoja viljelylohien omega-3-tason laskun pysäyttämiseksi.

Kasvatuslohi saa omega-3-rasvahappoja pienemmistä rasvaisista kaloista, kuten sardellit, joita jauhetaan ja lisätään lohen saamaan rehuun. Mitä enemmän rasvaista kalaa päätyy rehuun, sitä enemmän omega-3:sta myös lohessa on.

BBC:n mukaan vielä jokin aika sitten 80 prosenttia kasvatuslohen rehusta koostui rasvaisesta kalasta; nyt määrä on lähempänä 20 prosenttia.

Lasku taas johtuu siitä, että kalateollisuus on joutunut vähentämään sardellin kaltaisten kalojen määrää rehuissa ylikalastuksen vuoksi. Ylikalastukseen on osaltaan johtanut juuri sardellien käyttö kalarehuissa – kun kasvatuslohen suosio on kasvanut maailmanlaajuisesti, on kalateollisuudessa ollut pakko vähentää kalaöljyn käyttöä rehuissa entistä vähäisemmäksi.

Yhtenä vaihtoehtona on kalateollisuudessa tutkittu kalaöljyjen tuottamista merilevän avulla. Tähän mennessä se ei ole kuitenkaan onnistunut kustannustehokkaasti teollisessa tuotannossa.

Toinen BBC:n esittelemä vaihtoehto olisi rapsikasvien geenimuuntelu niin, että ne tuottaisivat kalaöljyjä, joita voitaisiin käyttää kasvatuslohen rehuna. Tätä on jo kokeiltu geenimuunteluun erikoistuneissa kokeissa osin Britannian hallituksen rahoittamassa Rothamsted-tutkimuskeskuksessa. Tekijöiden mukaan testit ovat olleet onnistuneita ja geenimuunnelluista rapsikasveista saataisiin helposti kalaöljyjä lohen rehuun.

Kalateollisuus ei kuitenkaan aio hyödyntää geenimuunneltua tuotetta, elleivät kuluttajat hyväksy sitä – mitä Euroopassa ei ole vielä tapahtunut, BBC muistuttaa.

Lisää aiheesta:

Norjan lohenkasvatus kitki huimat antibioottimäärät, mutta nyt syödään lohen täilääkettä

Tutkimus: "huonomaineistenkin" kalojen syömisessä hyödyt voittavat haitat

Kalan rasvahapot voivat ehkäistä diabetestä

Anjoviksen kallistuminen johtaa ketjureaktioon ruokateollisuudessa

Lue seuraavaksi