Filippiinien Duterte laittamassa tupakoinnin kuriin – kiellon rikkojat jopa vankilaan

Kovaotteisesta huumepolitiikastaan tunnettu presidentti Rodrigo Duterte aikoo kieltää julkisilla paikoilla tupakoinnin.

Ulkomaat
Filippiiniläinen tupakkakauppias.
Filippiiniläinen tupakkakauppias.Francis Malasig / EPA

Duterte aikoo allekirjoittaa Filippiinien terveysministeriön valmisteleman tupakointikieltolakiesityksen lokakuun loppuun mennessä. Todennäköisesti marraskuun alussa voimaan astuva kielto olisi Kaakkois-Aasian tiukin.

Lakiesityksessä kielletäisiin tupakointi julkisilla paikoilla sekä sisä- että ulkotiloissa.

– Julkisia tiloja ovat puistot, linja-autoasemat ja jopa ajoneuvot, kertoi Filippiinien terveysministeri Paulyn Jean Rosell-Ubial. Ministeri kuitenkin täsmensi, että kielto koskisi vain julkisia ajoneuvoja, ei yksityisautoja.

Tarkoituksena on, että tupakointi sallittaisiin vain rakennusten takapuolella, tarkoitukseen varatuilla alueilla. Tavallisten tupakoiden lisäksi se koskisi myös sähkötupakkoja.

Tupakoinnista jopa vankilaan

Tupakointikiellon rikkojia rangaistaisiin kovilla sakoilla, yhdyskuntapalvelulla tai jopa vankeusrangaistuksilla.

Koko Filippiinien laajuisen tupakointikiellon mallina on presidentti Duterten Davaon alueella toteuttama kielto. Toimiessaan Davaon kaupungin pormestarina Duterte kielsi julkisilla alueilla tupakoinnin vuonna 2002.

Kiellon rikkojia voidaan Davaolla rangaista esimerkiksi yli 90 euron sakolla tai neljän kuukauden vankeusrangaistuksella.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan Duterte itse pakotti ravintolassa tupakoineen miehen tumppaamaan ja syömään savukkeensa, kun mies oli kieltäytynyt lopettamasta tupakointia.

Filippiiniläinen mies polttaa savuketta.
Rolex Dela Pena / EPA

Filippiineillä on paljon savuttelijoita

Filippiineillä on noin 17 miljoonaa tupakoitsijaa. Aikuisista kolmannes polttaa ja miehistä peräti puolet.

Maailman tupakoitsijoista lähes 10 prosenttia asuu Kaakkois-Aasiassa. Vaikka alueen maissa on voimassa tupakointikieltoja, niitä ei valvota tiukasti.

Filippiineillä uskotaan, että Duterten kovaotteisuuden takia tupakointikieltoa valvotaan tehokkaasti. Duterte on käynyt veristä kampanjaa huumerikollisuutta vastaan virkaansa astumisen jälkeen.

Verilöylyksi muuttuneessa kampanjassa on kesän jälkeen kuollut jo yli 3 600 ihmistä. Valtaosa surmatuista on ollut poliisien ja palkkamurhaajien tappamia huumeidenkäyttäjiä ja pikkurikollisia.