1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seutuliput

Linja-autoliikenteen Waltti-korttijärjestelmää rukataan taas – Matkahuolto: Saattaa lisätä hämmennystä

Valtion Waltti-korttijärjestelmän ongelmia yritetään korjata lippuvalikoimaa lisäämällä. Matkahuollon mukaan matkustajan kannalta tilanne on yhä epäselvä.

Seutuliput
Waltti mutkaton matkakortti
Waltti-matkakortti. Nina Keski-Korpela / Yle

Linja-autoliikenteen Waltti-korttijärjestelmän lippuvalikoimaa laajennetaan. Lippuvalikoimaan lisätään 17. lokakuuta alkaen Matkahuollosta ostettavat Kelan 44 matkan koulumatkatuetut sarjaliput.

Kelan koulumatkatuen saanut toisen asteen opiskelija voi valita näin ollen joko Waltti-koulumatkatukilipun tai Matkahuollosta ostettavan Kelan koulumatkatuetun 44 matkan sarjalipun oman tarpeensa mukaan. Opiskelijaseutuliput eivät edelleenkään kelpaa Waltti-liikenteessä.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen mukaan uudistuksen syynä on runsas asiakaspalaute.

– Ongelmana on ollut, että opiskelija on saattanut joutua hankkimaan kaksi korttia, kun hän on esimerkiksi mennyt kouluun Waltti-vuorolla käyttäen Waltti-korttia ja palannut kotiin vuorolla, jossa ei käy Waltti-kortti ja tarvinnut siihen toista korttia. Lippuvalikoiman laajennus korjaa tilanteen. Oppilaitoksia on ohjeistettu asiasta, Pohjois-Savon ELY-keskuksen joukkoliikennevastaava Satu Huttunen kertoo.

Seutulippujen kelpoisuutta jatketaan

ELY-keskus ilmoitti aiemmin, että Ylä-Savon, Joensuun, Kuopion ja Mikkelin seutuliput sekä Pohjois-Karjalan maakuntalippu kelpaavat maksuvälineenä Waltti-liikenteessä kuluvan vuoden loppuun saakka. Seutulippujen kelpoisuusaikaa on kuitenkin päätetty jatkaa. Seutulippuja voi käyttää maksuvälineenä ELY-keskuksen Waltti-liikenteessä, kunnes toisin ilmoitetaan.

– Jos kunnat haluavat tukea asukkaidensa matkustamista seutulipulla, se kelpaa toistaiseksi myös Waltti-liikenteessä. Tilanne tietysti muuttuu, jos kunnat luopuvat seutulipuista, Huttunen huomauttaa.

Osassa kunnista seutuliput eivät ole enää käytössä. Esimerkiksi Iisalmen ja Mikkelin kaupungeissa seutulippuja ei ole enää myyty eivätkä ne ole kelvanneet maksuvälineenä Waltti-lippujen käyttöönoton jälkeen.

Tiedon seutulippujen kelpoisuusalueista saa parhaiten Matkahuollosta ja kuntien internetsivuilta. Waltti-liikenteen aikataulut löytyvät matka.fi-palvelusta. Palvelua kehitetään paraikaa, ja uusi versio on tarkoitus julkaista vuoden 2017 alussa.

Matkahuolto: Askel oikeaan suuntaan

Matkahuollon toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju pitää myönteisenä sitä, että Waltti-korttiuudistuksen tuomia ongelmia pyritään ratkomaan. Hänen mukaansa nyt tehty ratkaisu ei kuitenkaan ole matkustajien kannalta paras mahdollinen.

Oksaharjun mielestä matkustajan kannalta on harmillista, että muutos koskee vain muutamaa lipputuotetta. Muutoksen myötä matkustajan on entistä vaikeampi tietää, mikä lippu kelpaa milläkin vuorolla.

– Meillä on esimerkiksi opiskelijoille kaksi lipputuotetta, jotka ovat valtakunnallisesti yhtä suosittuja, 30 päivän kausilippu ja tuo 44 matkan sarjalippu. Ne ovat matkakortteina saman näköisiä eikä matkustaja välttämättä muista, kumpi lipputuote kelpaa viranomaisten hankkimilla bussivuoroilla.