Sari Rautio Hämeenlinnan huonosta taloustilanteesta: "Olen pöyristynyt"

Hämeenlinnan kaupungin talous on isoissa ongelmissa. Verotulot sakkaavat ja henkilöstökulut karkaavat. Esimerkiksi sijaisiin varatut kaksi miljoonaa euroa ylittyivät elokuun loppuun mennessä jo miljoonalla eurolla.

Hämeenlinna
Sari Rautio
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio pitää Hämeenlinnan taloustilannetta pöyristyttävänä. Antti Ruonaniemi / Yle

– Nyt kun saatiin kaupunginhallituksessa kokonaiskatsaus, täytyy sanoa, että olen pöyristynyt. Tämä on ollut iso valtuuston hyväksymä linjaus, niin olemme epäonnistuneet ilman muuta. Ei ole päästy eteenpäin, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio sanoo.

Rautio viittaa Hämeenlinnan henkilöstötuloksellisuusohjelmaan. Sen myötä henkilöstökulut ovat lisääntyneet merkittävästi, vuotuisesti 17 henkilötyövuodella. Sijaisiin oli käytetty elokuun loppuun mennessä kolme miljoonaa euroa, kun koko vuodelle oli varattu vain kaksi miljoonaa euroa.

Erityisesti työkyvyttömyyden poissaolokustannukset ovat lisääntyneet. Vertailun vuoksi: kun vielä vuonna 2015 työkyvyttömyyden poissaolokustannukset olivat yli 15 500, olivat ne vuonna 2016 lähes 17 900. Samalla myös ylityökorvaukset ovat lisääntyneet. Vuonna 2015 niihin meni 201 000 euroa ja tänä vuonna puolestaan yli 260 000 euroa.

Raution mukaan nyt on pohdittava, miten kaupungin talous saataisiin tasapainoon.

– Meillä on aikamoinen ongelma.

Henkilöstömäärä kasvanut, vaikka tavoite oli toinen

Vielä viime vuonna Hämeenlinnan tilanne näytti paremmalta, mutta nyt tilanne on toinen. Kahden vuoden henkilöstötuloksellisuusohjelmassa haettiin kahdensadan henkilötyövuoden verran säästöjä ja kolme miljoonaa per vuosi. Viime vuonna tavoitteeseen päästiin melkein 75 prosenttisesti.

– Tänä vuonna suunta on kääntynyt nurinperin.

Sijaiskustannukset ovat ryöpsähtäneet käsistä.

– En sano, että henkilöstö tuhlaa liikaa, mutta jotenkin meillä tämä masiina ei tuota nyt parasta mahdollista tulosta. Ei ole riittävän napakasti arvioitu sijaisten tarvetta.

Yhtenä perusteluna henkilöstömäärän kasvulle on se, että tehtäviä on tullut lisää. Maahanmuuttajien tilanne toi lisää henkilöstöpaineita ja samalla myös lastensuojeluun on haettu lisää henkilöstöä.

– Meillä henkilöstömäärä on kasvanut, vaikka tavoite on ollut toisenlainen.

"Ei tyhjäkäynnin pyörittelyä"

Sijaiskustannukset pitäisi saada Raution mukaan laskuun ja tulosta pitäisi saada nopeammin aikaiseksi. Esimerkiksi tekniikan ja hallinnon puolella olisi parantamisen varaa.

– Teknisissä palveluissa pitää saada töitä valmiiksi. Ei tyhjäkäynnin pyörittelyä. Myös täällä hallinnon puolella luottamushenkilöt ovat tällä kaudella onnistuneet työllistämään varmasti aika lailla. Toivon, että uudet valitut luottamushenkilöt ymmärtävät oman roolinsa.

Hämeenlinnan kaupunki on uudistanut toimintamalliaan liittyen tuleviin muutoksiin kuntakentässä. Uudella mallilla haetaan tehokuutta ja säästöjä, mutta ketään ei kuitenkaan olla irtisanomassa. Henkilöstön työtehtäviin on kuitenkin odotettavissa muutoksia.

Veronkorotukset eivät ongelmaa ratkaise

Tulopuoli on merkillinen ilmiö Raution mukaan valtakunnallisestikin. Hänen luottamushenkilöaikanaan verotulot näyttävät laskevan ensimmäistä kertaa. Myös Hämeenlinnan asukasluvut ovat vähentyneet, mikä myös vaikuttaa talouteen olennaisesti.

– Se ei kuitenkaan kokonaan selitä sitä.

Ratkaisuna Hämeenlinnan talouden parantamiseksi Rautio ei näe veronkorotuksia. Sen sijaan on mietittävä, miten menoihin voidaan vaikuttaa.

– Ei veronkorotuksilla pelasteta mitään. Veroprosentin nostaminen on valitettavan lähellä tässä jo muutenkin. Se ei tunnu hyvältä. Se ei ole kestävä tie. Me tarvitsemme kestäviä rakennemuutoksia.

Rautio kaipaa sitä, että henkilöstö ja asukkaat olisivat ideoimassa keinoja kaupungin talouden parantamiseksi. Hän haluaisi kaupunkilaiset talkootöihin, ideoimaan ja tekemään palvelualoitteita.

– Kaikki viisaus ei ole Raatihuoneella. Toivon aktiivisuutta. Kun huomaa jonkun asian, niin reippaasti sanomaan siitä esimiehelle. Kokeilukulttuurin hengessä tartuttaisiin toimeen ja lähdettäisiin tekemään uudella tavalla.