1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. energiansäästö

Räpläätkö valoja, luotatko termostaattiin? Kolme virheellistä väitettä energian säästämisestä

Vanhat uskomukset istuvat tiiviisti ihmisten mielissä. Mikä on säästänyt sähköjä ennen, saattaa tehdä nykyään ihan päinvastoin. Tässä on kolme asiaa, joihin energiapihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

1. Älä räplää valoja! Kielto on monelle tuttu, mutta nykyään sitä voi perustella lähinnä ärtymyksellä. Lamppujen kestoon tai sähkönkulutukseen räpläämisellä ei ole vaikutusta – ainakaan negatiivisessa mielessä. Räpläämisen avulla voi jopa säästää energiaa.

Valojen sytyttelyn ja sammuttelun väitetään usein aiheuttavan virtapiikkejä ja lisäävän sähkönkulutusta, mutta näin ei ole. Valot todella kannattaa sammuttaa, kun tilasta poistuu vaikkapa vain muutamaksi minuutiksi.

Tämä sääntö koskee myös uudempia loisteputkivalaisimia. Kun sytytyskerrat aiemmin lyhensivät valaisimien elinikää, ei niillä nykyään ole vaikutusta. Valaisimet ovat kestäviä ja ne syttyvät nopeasti ilman näkyvää piikkiä sähkölaskussa.

2. Sähkösauna on yksi kotitalouden suurimmista sähkösyöpöistä. Tieto pitää edelleen paikkansa. Kulutusta voi kuitenkin pienentää kiinnittämällä huomiota siihen, koska saunan sammuttaa.

Usein väitetään, että sähkösaunan pitää olla päällä vielä käytön jälkeenkin, jotta sauna kuivuu. Se on toki tapauskohtaista, mutta useimmiten saunan voi sammuttaa heti, kun sieltä poistuu. Siellä on silloin vielä sen verran jälkilämpöä, että sauna ehtii kuivua.

**3. **Toinen nauttii viileästä, toinen lämpimästä kodista. Joskus villasukkien laittaminen jalkaan voi leikata sähkölaskua huomattavasti.

Yleisen uskomuksen mukaan termostaatti hoitaa lämpötilan säätämisen kotona eikä siihen tarvitse puuttua. Ihmiset kuitenkin tuntevat lämpötilan eri tavoin. Se ei aina ole samassa suhteessa siihen, mitä lämpötila huoneessa todellisuudessa on. Lämpötilan säätöjä kannattaa tarkkailla myös itse.

Ohjeet antaneen Motivan asiantuntijan Päivi Suur-Uskin mukaan sopiva lämpötila oleskelutiloissa on 20–22 astetta. Makuuhuoneessa se voi olla alhaisempikin.