Lappeenranta sulkemassa useita päiväkoteja

Sulkeminen uhkaa neljää päiväkodin toimipistettä ja kahta ryhmäpäiväkotia. Suunnitelma liittyy kaupungin säästötavoitteisiin.

Lappeenranta
YLE Etelä-Karjala

Lappeenranta suunnittelee lukuisten päiväkotien sulkemista. Liipasimella ovat Skinnarilan päiväkodin Liesharjun toimipiste, Mäntylä-Leirin Leirin toimipiste ja Snellmanin päiväkodin molemmat toimipisteet. Lisäksi sulkeutumassa ovat Kivikkokadun ja Savonkadun ryhmäperhepäiväkodit.

Päiväkodit ollaan sulkemassa ensi vuoden kesään mennessä. Sulkemissuunnitelma sisältyy kasvatus- ja opetustoimen talousarvioesitykseen, joka on tulossa käsittelyyn ensi viikolla. Viimeisen sanan asiaan sanoo valtuusto marraskuun lopulla.

Päiväkotien sulkeminen liittyy kaupungin vuosien 2017–2018 talouden tasapainotusohjelmaan, jolla tavoitellaan 8,8 miljoonan euron säästöjä. Varhaiskasvatustoimen säästötavoite koostuu pääasiassa varhaiskasvatusoikeuden rajaamisesta ja päiväkotien käytön tehostamisesta, joista odotetaan yhteensä lähes 3,7 miljoonan euron säästöjä.

Varhaiskasvatuksen rajaaminen ei ole tuonut odotetunlaisia säästöjä, joten paine säästää tiloista on kasvanut.

– Toiminnan tehostaminen ei ole lähtenyt ihan sillä tavalla käyntiin kuin olemme ajatelleet. Vaihtoehtona on henkilöstösäästöjen lisäksi etsiä säästöjä kiinteistöistä, varhaiskasvatustoimenjohtaja Päivi Virkki sanoo.

Virkin mukaan henkilöstösäästöihin ei enää ole varaa. Niinpä ainoaksi vaihtoehdoksi jää säästää seinistä.

– Meillä ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa, emme löydä sellaisia summia mistään. Pelkillä henkilökuntavähennyksillä meidän pitäisi vähentää 70 henkilötyövuotta. Nyt me selviämme vähän pienemmällä määrällä, Virkki laskee.

Jos sulkemiset tehdään, ne vaikuttavat etenkin keskusta-alueen päivähoitoon. Matkat hoitopaikoille kasvavat.

– Matkat keskusta-alueelta pitenevät, mutta toki ne pitenevät myös muilta alueilta. Voi tulla ristikkäisliikennettä kaupungin sisältä, kun perheet kuljettavat sinne, jossa on vapaa paikka, Virkki sanoo.

Leirin päiväkodista lapsia on määrä siirtää Ventolan päiväkotiin ja kaupungin muihin päiväkoteihin. Sammonlahden Liesharjusta lapset siirretään monen kilometrin päähän Keltun päiväkotiin. Snellmanin päiväkodista lapset ripotellaan Virkin mukaan eri ryhmiin.

Virkin mukaan jokaiseen jäljelle jäävään lapsiryhmään tulisi sulkemisten jälkeen kolmesta neljään lasta lisää. Vaikka laskennallisesti kaupungin päiväkodit ovat täydessä käytössä, todellisuudessa näin ei aina ole.

– Tosiasia on myös se, että päiväkotien käytössä on tehostamista. Esimerkiksi syyskuussa on ollut noin kaksi paikkaa tyhjänä jokaista aikuista kohti, Virkki sanoo. Juttua täydennetty 13:35: Tarkennettu varhaiskasvatuksen säästötavoitteita.

Klo 14:20: Lisätty Virkin kommentit.