HS: Nobel-komitea palautti Ahtisaaren suomalaiseksi

Nobel-komitea oli alkujaan vastahakoinen korjaamaan virhettä, joka listasi Ahtisaaren venäläiseksi.

Nobelin palkinnot
Martti Ahtisaari
Martti AhtisaariPetteri Paalasmaa / AOP

Ruotsin tiedeakatemian Nobel-komitea on pyytänyt anteeksi sitä, että presidentti Martti Ahtisaari oli Nobel-voittajien luettelossa venäläisten joukossa, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lehti kysyi komitealta tiistaina, miksi Ahtisaari oli listattu venäläiseksi. Keskiviikkona komitea pahoitteli asiaa ja korjasi virheen.

– Tämä oli hyvin valitettavaa. Olemme tietenkin korjanneet asian välittömästi ja siirtäneet hänet oikealle paikalleen Suomen nobelistien joukkoon, vastasi komitean edustaja Mattias Fyrenius Helsingin Sanomille.

Yön yli miettiminen muutti mielen

Sotku sai alkunsa siitä, että Ahtisaari on syntynyt Viipurissa. Hänen syntymävuonnaan se oli osa Suomea, mutta toisessa maailmansodassa kaupunki menetettiin Neuvostoliitolle. Kun Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008, Viipurii kuului Venäjälle.

Helsingin Sanomat kertoi saaneensa alkujaan kieltävän vastauksen kysyessään, eikö Ahtisaari kuitenkin kuuluisi suomalaisten luetteloon.

Voittajat listataan syntymäpaikkansa tämänhetkisen maan perusteella, eikä yksittäisten nobelistien kohdalla voida tehdä poikkeuksia, kuului kanta, joka nyt siis on pyörretty.

Ahtisaari kommentoi päätöstä HS:lle lyhyesti eli sanomalla olevansa tyytyväinen.