Saha paloi, ei vakuutusta – maksuhäiriö tai liian suuri riski estää vakuutuksen myöntämisen

Ylöjärvellä keskiviikkona tuhoutuneen sahan omistajan kertomus siitä, ettei hän saanut vakuutuksia, kummastutti. Vakuutusyhtiöt valitsevat asiakkaansa riskin perusteella.

vakuutus
Palanut höyläämörakennus
Ylöjärvellä palaneella höyläämöllä ei ollut vakuutusta.Jussi Mansikka / Yle

Vakuutusyhtiö voi kieltäytyä myöntämästä vakuutusta yrittäjälle, jos se arvioi riskin liian suureksi.

Ylöjärveläinen höyläämö paloi aamulla maan tasalle ja sen mukana meni yrittäjä Kari Pirttijoen elämäntyö. Pirttijoki kertoi aamulla, että höyläämön toiminta loppuu tulipaloon.

Yrityksellä ei ollut vakuutuksia. Pirttijoen mukaan hänelle ei myönnetty vakuutuksia luottotietojen menettämisen vuoksi.

Vakuutusyhtiöt eivät myönnä vakuutusta, jos ne arvioivat riskin liian suureksi.

Esimerkiksi vakava maksuhäiriö ja toistuvat maksujen laiminlyönnit estävät vakuutuksen myöntämisen. Yleisempää on kuitenkin, että vakuutukset irtisanotaan, koska niitä ei makseta.

Perussääntö on, että jos on matala riski, asiakas maksaa vähän. Jos riski on korkea, hän maksaa enemmän.

Petri Ekman

– Jokaisessa tapauksessa yritetään tietysti neuvotella maksuohjelmia. Mutta jos maksuja ei kerta kaikkiaan tule, irtisanomme vakuutuksen, kertoo liiketoiminta-alueen johtaja Petri Ekman OP-Pohjolasta.

Ekmanin mukaan suhdanteet vaikuttavat irtisanottujen vakuutusten määrään.

– Ei tässä nyt mitään piikkiä ole ainakaan, hän sanoo.

Petri Ekmanin mukaan kynnys sille, että vakuutusyhtiö ei myönnä vakuutusta on todella korkea. Useimmiten riskiä pystytään kattamaan vakuutusmaksua säätämällä.

– Perussääntö on, että jos on matala riski, asiakas maksaa vähän. Jos riski on korkea, hän maksaa enemmän, Ekman sanoo.

– Vasta siinä tilanteessa, kun riskiä ei meidän mielestä voi kompensoida millään vakuutusmaksulla, vakuutusta ei myönnetä.

Vakuutuksen saaminen voi estyä esimerkiksi hyvin syttymisalttiissa kohteessa, jota ei ole sprinklattu tai osastoitu. Toisaalta myös poikkeuksellisen korkea vesivahinkotiheys voi estää kohteen vakuuttamisen.