Sri Lankan uudistukset jatkuvat, poliisivoimien johtoon naisia

Pitkästä verenvuodatuksesta ja kovasta poikkeustilalaista toipuva Sri Lanka uudistaa tuoreimmalla laillaan poliisivoimia.

Sri Lanka
Rivi poliiseja khakiunivormuissa ja mellakkypärissä.
Srilankalaisia poliiseja vartioimassa YK-rakennusta Colombossa pääsihteeri Ban Ki-moonin vierailun aikana syyskussa. M. A. Pushpa Kumara / EPA

Sri Lankan hallitus on ilmoittanut muuttavansa lakia, joka on estänyt naisten nousun poliisivoimissa. Maailman ensimmäinen naispääministeri valittiin Sri Lankassa vuonna 1960, mutta poliisivoimien huipulle naisilla ei ole ollut asiaa.

Päätös on osa poliisivoimien kipeästi kaipaamia uudistuksia. Arvostelijoiden mielestä muutoksia ei ole tapahtunut lainkaan sitten vuoden 1866, jolloin Sri Lanka itsenäistyi Britannian alaisuudesta.

– Kansalaiset ovat saaneet poliisilta vuosia huonoa palvelua ja odottavat nopeita muutoksia. Valitettavasti ne eivät onnistu käden käänteessä. Luomme nyt kuitenkin perustan aiempaa tehokkaammalle ja palvelualttiimmalle poliisille, sanoo Sri Lankan poliisikomitean puheenjohtaja Siri Hettige.

Sri Lankassa on 80 000 poliisia. Heistä vain 11 000 on naisia. Hettige uskoo, että jotkut heistä nousevat pian arvoasteikon huippuvirkoihin. Osana uudistusta luodaan myös järjestelmä, joka antaa kansalaisille mahdollisuuden arvioida poliisien suorituksia ongelmien paikallistamiseksi.

Ban: Uhrit eivät voi odottaa ikuisuuksia

Sri Lanka pyrkii näilläkin uudistuksilla normaaliksi yhteiskunnaksi viisi vuotta sitten päättyneen tiukan poikkeustilan jälkeen. Poikkeustila antoi turvallisuusjoukoille jokseenkin vapaat kädet ihmisten pidättämisessä.

Joukot olivat kaksi vuotta aiemmin kukistaneet verisesti tamilivähemmistön pitkän kapinan. Sri Lanka on ollut äärimmäisen vastahakoinen YK:n turvallisuusneuvoston vaatimaan Sri Lankan ja ulkovaltojen yhteiseen oikeusprosessiin sotarikoksista.

YK:n tutkijat ovat syyttäneet niistä molempia osapuolia mutta ennen muuta Sri Lankan hallituksen joukkoja.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon sanoi viime kuussa Sri Lankan -vierailulla, etteivät sodan uhrit voi odottaa oikeutta ikuisuuksien ajan.

Kadonneiden etsinnästä laki viime kuussa

Nykyhallitus on pyrkinyt hoitamaan sodan haavoja joillakin sovintoon tähtäävillä laeilla. Kaksi kuukautta sitten hyväksyttiin laki, joka on tarkoitettu avuksi tuhansien kadonneiden perheille omaistensa kohtalon selvittämisessä.

Ban vaati vauhdittamaan myös maaomaisuuden palauttamista tamileille, joilta sitä vietiin etenkin sodan loppuvaiheessa. Vain siten pakolaiset voivat asettua takaisin kotiseuduilleen, Ban sanoi.

Hän kehotti myös vähentämään sotilaiden määrää pohjoisen ja idän tamilialueilla luottamuksen rakentamiseksi.

Lähteet: AFP, Yle