Soini Syyriasta: Kansainvälisen yhteisön heikkous moraalisesti typerryttävää

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mielestä tappaminen pitää saada loppumaan ja humanitaarinen apu Aleppoon liikkeelle.

politiikka
Timo Soini.
Timo Soini.Petteri Paalasmaa / AOP

Ulkoministeri Timo Soini selvitti näkemyksiään Syyrian tilanteesta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle tänään keskiviikkona. EU:n ulkoministerit yrittävät taas kerran maanantaina Luxemburgissa löytää lääkkeitä kriisiin, joka tuntuu vain kärjistyvän.

– Tilanne on kauhistuttava. Minimi olisi, että saataisiin tulitauko ja humanitaarinen apu perille, mutta tilanne on vaikea, arvioi Soini valiokuntavierailunsa jälkeen.

– On moraalisesti typerryttävää, että kansainvälinen yhteisö ei, EU mukaan lukien, saa enempää aikaan.

"Syyrian presidentti hakee sotilaallista voittoa"

Soini arvelee Venäjän presidentin Vladimir Putinin peruneen vierailunsa Ranskaan, koska Syyria olisi väistämättä noussut esiin keskusteluissa Ranskan presidentin François Hollanden kanssa. Soini pitää itsestäänselvänä, että EU-maat tukevat toisiaan, mutta vielä tärkeämpää on muodostaa yhteinen kanta Syyrian tapahtumiin.

– Tappaminen ja murhaaminen pitää saada loppumaan. Syyrian presidentti Bashar al-Assad näyttää kuitenkin yrittävän sotilaallista voittoa. Minun käsitykseni on, että tästä voi saada aikaan vain poliittisen sovun yhdessä oppositioryhmien kanssa, Soini aprikoi.

– Tätä vielä sotkee se, että siellä on ääriliikkeitä, joiden kanssa ei edes neuvotella.

Yhdysvaltain päähuomio vaaleissa

Soini pitää erityisen tärkeänä, että Yhdysvallat ja Venäjä tekisivät yhdessä töitä Syyrian rauhan eteen. Soini uskoo myös, että keskusteluja maiden välillä käydään, vaikka kaikkea ei aina kerrota julkisuuteen. Myös Yhdysvaltain tulevat presidentinvaalit vievät huomiota.

– Tosiasia on, että USA:ssa suurin mielenkiinto tällä hetkellä kohdistuu presidentinvaaleihin, ja se vie osaltaan huomiota pois Syyriasta.

"Täytyy uskoa hyvän voittoon"

Kovin suuria odotuksia Soini ei maanantain ulkoministerikokoukselle lataa, mutta jotain kuitenkin.

– Ei tätä ulkoministerin hommaa jaksaisi, jos ei uskoisi hyvän voittoon. Maailma on aika paha.