Rajavartiolaitos vahvistaa: Porvoon ilmatilaloukkaajat venäläisiä, esitutkinta valmis

Rajavartiolaitoksen mukaan sää tai muu ilmaliikennetilanne ei selitä loukkauksia.

Suomen ilmavoimat tunnisti venäläisen Su-27-hävittäjän Porvoon edustalla lokakuussa 2016. Kuva: Puolustusvoimat

Rajavartiolaitoksen esitutkinnat venäläisten hävittäjien alueloukkauksista ovat valmistuneet.

Esitutkinnoissa selvisi, että kaksi erillistä Venäjän ilmavoimien SU-27-hävittäjää ylittivät Suomen aluevesirajan Porvoon edustalla 6.10.2016 klo 16:42 ja 21:33 sekä lensivät Suomen ilmatilassa noin minuutin ajan. 

Tutkinnassa on varmistunut, että molemmat koneet lensivät Suomen ilmatilassa noin 13 kilometrin matkan. Syvimmillään koneet olivat 1,2 ja 1,9 kilometriä Suomen puolella.

Sääolosuhteet eivät selitä ilmatilaloukkauksia

Sotilaslentotoiminta oli Suomenlahdella aktiivista tapahtumavuorokauden aikana.

– Normaalin lentotoimintaan verrattuna jonkin verran aktiivisempaa. Sinä päivänä tehtiin normaalia enemmän havaintoja venäläisistä sotilaskoneista, sanoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Jani Järäinen.

Julkisuudessa on aiemmin epäilty, että ilmatilaloukkaukset liittyisivät Venäjän ilmasotaharjoitukseen. Esitutkinnan varsinaisena kohteena ei kuitenkaan ollut ilmatilaloukkasen syyt, vaan se, syyllistyivätkö venäläiskoneet ilmatilaloukkaseen.

– Se, mitä nämä hävittäjät olivat Itämerellä tai Suomenlahdella tekemässä, siihen tutkinta ei antanut vastausta, sanoo Järäinen.

Vaikka sotilaslentoliikenne oli viime viikon torstaina tavanomaista aktiivisempaa, ei esitutkinnassa noussut esille, että siitä olisi aiheutunut vaaraa esimerkiksi siviililentoliikenteelle.

Ilmatilaloukkauksia eivät selitä vallinneet sääolosuhteet tai muu ilmaliikennetilanne, katsoo rajavartiolaitos.

Esitutkinta ei etene syyteharkintaan

Ilmavoimat oli yhteydessä radioteitse molempiin ilma-aluksiin alueloukkauksen tapahduttua sekä suoritti tunnistuslennot alueloukkausten johdosta.

Valmistuneet esitutkinnat eivät etene syyteharkintaan. Tutkinnat tullaan päättämään tutkinnanjohtajan päätöksellä. Asiassa ei voida nostaa syytettä ketään vastaan.

Rajavartiolaitos on kuluvan vuodena aikana tehnyt kolme esitutkintaa alueloukkaustapauksissa. Kahden viime viikkoisen tapauksen lisäksi Tanskan valtion helikopterin epäiltiin lentäneen Suomen ilmatilassa Suomenlahden alueella kesäkuussa.

Rajavartiolaitokselle ei ole tullut viime torstain jälkeen tietoa tavanomaista aktiivisemmasta sotilaslentoliikenteestä.

Aiemmin Venäjän puolustusministeriö on kiistänyt tiedot ilmatilaloukkauksista.