Borrelia-punkki, jonka puremasta ei jää punaista jälkeä – nyt sitä on löydetty myös Suomesta

Uusi borrelia-bakteeri aiheuttaa äkäistä infektiota. Tutkijoiden mukaan bakteerin esiintyvyys on Suomessa ja maailmalla erittäin harvinaista.

Kotimaa
Punkki
Iines Jakovlev / Yle

Punkkitutkijat ovat löytäneet Suomesta puutiaisia, joiden kantama uusi borrelia-bakteeri ei aiheuta ihmiseen tarttuessaan minkäänlaisia iho-oireita. Sen sijaan bakteeri aiheuttaa korkeakuumeisen yleisinfektion ja keskushermoston tulehduksen.

– Kyseessä on äkäinen infektio, johon kuuluu korkea kuume ja influenssan tapaisia oireita, Turun yliopiston dosentti ja tutkijalääkäri Jukka Hytönen kertoo Ylen Prisma Studion haastattelussa.

Taudin toteamista vaikeuttaa se, ettei siihen liity Suomessa yleisemmälle Lymen borrelioosille tyypillistä rengasihottumaa.

– Perinteinen (Lymen) borrelioosi on hiljainen, hiipivä ja vähäoireinen alkuvaiheessa. Siinä neurologiset oireet tulevat vasta myöhemmin.

Hyvösen mukaan uuden bakteerin aiheuttama infektio voidaan nyt kuitenkin tunnistaa geenimonistustestin avulla, kun lääkärit tietävät, että bakteeria ylipäänsä Suomesta löytyy.

Erittäin harvinainen bakteeri

Hiljattain löydettyä uutta Borrelia miamotoi -bakteeria esiintyy tutkijoiden mukaan Suomessa erittäin vähän. Bakteerin esiintyvyys on ollut alle prosentin luokkaa, kun yleisempää Lymen borrielia-bakteeria kantaa noin joka viides punkki.

Tietoa uuden bakteerin tarttumisesta suomalaisiin ei toistaiseksi ole. Maailmalla samaa bakteeria on Jukka Hyvösen mukaan havaittu muun muassa Afrikassa, Amerikassa ja Venäjällä, joista jälkimmäisessä se on aiheuttanut infektioita ainakin noin 40 ihmiselle.

Siihen purevat ihan tavalliset antibiootit, joita käytetään moninaisten infektioiden hoidossa.

Jukka Hytönen, tutkijalääkäri ja dosentti, Turun yliopisto

– Fakta on, että se todella harvinainen. Lymen borrelioosin saaneita potilaita on Suomessa tuhansia vuodessa. Tämän uuden bakteerin aiheuttamia infektioita on maailmanlaajuisesti havaittu alle sata.

Hyvönen myös muistuttaa, että uuden bakteerin aiheuttaman infektion hoidossa ei ole mitään ihmeellistä.

– Siihen purevat ihan tavalliset antibiootit, joita käytetään moninaisten infektioiden hoidossa.

Uusia bakteereja löytyi 20 000 tuhannen puutiaisen aineistosta, joita suomalaiset ovat tutkijoille lähettäneet.

Punkkitutkimuksia käsitellään tänään TV1:llä Prisma Studiossa klo 20.