Postinjakaja todistaa työssään elämää ja kuolemaa, mutta välttelee omituisia porttikongiporukoita

Lemmenvalojen lausumista pääsee todistamaan aamuöisin hississä, kun astuu jakamaan postia.

työelämä
postinjako
Ulla Kukkurainen jakaa lehtiä 500-1500 talouteen.Hanna Laukkanen/Yle

Ulla Kukkurainen on jakanut aamulehtiä 30 vuotta ja tietää, millainen aamuinen Päijät-Häme on. Kukkurainen on työssään todistanut, kun tehdään uusia ihmisiä. Jakokierroksella on myös löytynyt ruumis.

– Parvekkeen alla oli mies, joka makasi hengettömänä. Ulla soitti poliisille ja sanoi, että täällä on kuollut mies. Poliisi kysyi, että mistä te tiedätte, että mies on kuollut. Vastasimme, että kyllä me ruumis tunnetaan. Sen jälkeen poliisi tuli paikalle, kertoo eläkkeellä vaimonsa työpariksi ryhtynyt Juhani Kukkurainen.

Kerran Kukkuraiset ovat pelastaneet ihmisen kuolemalta, kun löysivät ulkoa kylmettyneen ja soittivat apua.

Romanttinen kohtaaminen hississä

Huumepiikkejä ja puukkojakin he ovat löytäneet yhdestä rapusta. Välillä pariskunta kohtaa hiippareita, ja usein joku pyrkii sisään rappukäytävään. Lehdenjakaja ei saa päästää ketään rappukäytäviin.

Poliisi kysyi, että mistä te tiedätte, että mies on kuollut. Vastasimme, että kyllä ruumis tunnetaan.

Juhani Kukkurainen

– Jos näen, että oven pielessä on outoa porukkaa, siirryn seuraavaan taloon, jotta ei synny konflikteja, Ulla Kukkurainen toteaa.

Lehdenjakaja todistaa työssään aamuyön koko kirjon ja yöllisen hekumankin. Kerran Ulla Kukkurainen todisti naisen ja miehen romanttista kohtaamista hississä.

– Hyväntuulinen rouva miehen kainalossa sanoi minulle, että ”mies vaan lemmenvaloja minulle valaa”, yötyöläinen kertoo.

Viikonloppuisin moni tulee baarireissultaan kotiin nipin napin ennen aamun lehteä ja salailee kotiintuloaikaa häpeillen.

– Ennen aamulehteähän on ajoissa, ei silloin myöhässä olla, Ulla Kukkurainen nauraa.

Lehti pitää saada aamulla mukaan vessaan

Moni tarkkailee postinjakajien puuhia ja odottaa aamun lehteään hartaasti. Asiakkaat tietävät, milloin jakaja ei tule tavanomaista reittiä postilaatikolle. Aamun lehti on monille niin rakas, että ilman sitä ruumiintoiminnot eivät toimi.

– Meille on sanottu, että aamukahvit voi juoda ilman lehteä, mutta paskalle ei pääse ilman uutisia, Kukkuraiset kertovat.

Kukkuraisille työrytmi sopii hyvin. He menevät töihin kello 23.30 ja lähtevät viiden jälkeen kotiin. Juhanille sopii rytmi, että hän nukkuu illalla neljä tuntia, tekee kuusi tuntia töitä ja nukkuu töiden jälkeen neljä tuntia.

Hyväntuulinen rouva miehen kainalossa sanoi minulle, että ”mies vaan lemmenvaloja minulle valaa".

Ulla Kukkurainen

– Töiden jälkeen mennään kotiin, keitetään puuroa ja kahvia ja mennään nukkumaan. Iltapäivät ollaan lapsenlapsien kanssa, Ulla Kukkurainen sanoo.

Kun Kukkuraiset nukkuvat tai ovat töissä, heidän ystävänsä ovat vapaalla. Siksi sosiaaliset suhteet teettävät työtä.

– Rassaa varmasti monessa paikassa. Sosiaalinen kanssakäyminen on jaksottamista, että kaikki onnistuu samaan jonoon, Ulla pohtii.