1. yle.fi
  2. Uutiset

Sikayrittäjät Kiinan markkinoiden avautumisesta: "Paras uutinen pitkään aikaan!"

Suomen sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö arvioi, että Kiinan markkinat auttavat ylitarjontatilanteissa, joissa tähän mennessä on jouduttu myymään sianlihaa polkuhintaan.

sikatilat
Porsaita karsinassa.
Pasi Takkunen/Yle

Sikayrittäjät iloitsevat lihatalo Atrian Kiinasta saamasta vientiluvasta. Kiinan viranomaiset ovat myöntäneet Nurmon-tuotantolaitokselle laitoskohtaisen luvan sianlihan vientiin.

– Tämä on paras uutinen pitkään aikaan! Prosessi on ollut pitkä. Toivotaan, että myös [toinen suuri lihatalo] HK-Scan saa luvan, sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö sanoo.

Polkuhintamyynti vähenee?

Martin Ylikännön mukaan Kiinan markkinoiden avautuminen nostaa sianlihan hintaa Euroopassa, tosin tämä nousu ei vielä ole näkynyt Suomen tuottajien tilipussissa. Kun Suomesta saadaan viedä lihaa Kiinaan, se auttaa erityisesti ylituotantotilanteissa.

Tämä on paras uutinen pitkään aikaan!

Suomen sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö

– Meillä on aina tietty määrä lihaa, jota ei saada kotimarkkinoille myytyä kuin polkuhinnalla. Kiinassa ruokakulttuuri on erilainen ja siellä arvostetaan kaikkia sian osia, jopa sisäelimiä. Viime vuonna Suomessa jouduttiin hävittämään teurassikojen ruhoja, mutta jatkossa pystytään ohjaamaan lihaa Suomen varastoista Kiinaan, Ylikännö kuvailee tulevaa.

Isoja hintaeroja

Sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö arvioi, että jatkossakin suurin osa Suomen sikaloissa kasvatettavasta lihasta päätyy suomalaisiin ruokapöytiin.

Tällä hetkellä sianlihan tuottajahinta on Ylikännön mukaan Suomessa hieman yli 1,4 euroa kilolta, Saksassa 1,7 euroa ja Kiinassa hinta on lähes 3 euroa kilolta.

– Kiinassa yritetään kasvattaa tuotantoa. Siellä laajennetaan tietojeni mukaan yhtä 100 000 emakkosian sikalaa 200 000 sian sikalaksi. Suomessa on koko maassa alle 100 000 emakkosikaa, Ylikännö kuvailee.

Lue seuraavaksi