Sähkölasku kuriin älytekniikalla: Perheenäiti säästi 500 euroa vilkuilemalla kännykkäänsä

Sähköpihi saunoo ja pesee pyykkinsä silloin, kun pörssisähkö on halvimmillaan. Tarkkaavaisuudella voi säästää useita satoja euroja vuodessa.

Sähkönsäästö
numeroita käynnykän näytöllä
Joona Haarala / Yle

Köyliöläinen Kristiina Ala-Ristaniemi tunnetaan kylällä kännykkänsä vilkuilusta. Hän ei käytä aikaansa netissä turhaan. Viisilapsinen perhe säästi äidin tarkkaavaisuuden avulla viime vuonna 500 euroa.

Ala-Ristaniemi katsoo kännykästään voimassa olevan sähkön hinnan aina, kun aikoo pestä pyykkiä tai tiskejä tai laittaa saunan lämpiämään. Pörssisähkön hinta vaihtelee tuntien välillä jopa useita senttejä.

–Hintojen tarkastamisella pystyy aika hyvin säästämään. Välillä hinnat alkavat kakkosella ja silloin kaikki koneet saavat olla vaikka koko päivän päällä. Jos hinta alkaa kutosella, ei meillä pestä mitään.

Sunnuntaina koneet pyörivät

Perheenäidin tekemän päätelmän mukaan sunnuntait ovat parhaita pyykkipäiviä.

– Erityisesti pakkaspäivinä sekä maanantai-aamuisin hinnat ovat aika karheita. Ne pompsahtavat silloin selvästi. Arkipäivät ovat yleensäkin kalliimpia ja lauantai-iltoihin osuu muutama kallis tunti. Sunnuntait ovat usein edullisimpia, Kristiina Ala-Ristaniemi toteaa.

Perheessä kuluu sähköä 17 000 kWh vuodessa. Suhteessa talossa olevien sähkönkäyttäjien määrään se on ihailtavan pieni lukema. Omien lasten lisäksi Kristiina Ala-Ristaniemi hoitaa kotona kuutta koululaista ja yhtä pientä poikaa silloin tällöin.

– Olemme sellainen sähkönsäästäjäperhe. Lapsetkin osaavat kysyä, koska saunan kiukaan saa pistää päälle. Pienissäkin asioissa säästöt näkyvät. Otan aina laturit pois seinistä eikä televisiokaan ole valmiustilassa. Myös takka on kovassa käytössä.

Automatiikka helpottaa hintaseurantaa

Pörssisähkön hintojen kanssa pelaaminen onnistuu monilla paikkakunnilla jo melko vaivattomasti. Myös Kristiina Ala-Ristaniemi on kuullut sovelluksesta, joka alkaa piipittää, kun sähkö on erityisen kallista tai halpaa. Perheenäidin arkeen sovellus olisi hyvin tervetullut.

Yksittäiset sähköyhtiöt ovat sitä jo Suomessa tarjonneet. Nyt pienemmätkin yhtiöt ovat hypänneet kehityksen kelkkaan. Esimerkiksi Köyliön-Säkylän Sähkö kertoi tänään ottavansa käyttöön automaattisen lämmitysjärjestelmän, joka hyödyntää sähköpörssin hintoja.

Käytännössä asukas voi ohjelmoida laitteeseen toivotunlaiset olosuhteet päivän eri tunneille.

– Käyttäjä voi haluta, että kotona on 22 astetta silloin, kun ollaan kotona ja 18 astetta, kun ollaan pois. Nukkuessa lämpötila saa olla vaikka 20. Laite säätää lämpötilat näiden raamien mukaan ja säästää euroja valitsemalla oikeat ajat lämmittää, Köyliö-Säkylän Sähkön kehitysjohtaja Risto Lehtonen kertoo.