Suosittu näyttely Venetsian aatelisista avataan Rovaniemellä

Lappilainen valokuvaaja Jaakko Heikkilä ystävystyi paroni Alberto Franchettin kanssa.

Kulttuuri- ja taidetapahtumat ja -näyttelyt
Valokuvakirja Hidden Waters.
Jaakko Heikkilä

Torniolainen valokuvaaja Jaakko Heikkilä vieraili Venetsian yksityispalatseissa ja kuvasi aatelisten elämää. Kuvattavien luottamuksen saatuaan hän pääsi kurkistamaan sinne, minne miljoonien Venetsiassa käyvien turistien katseet eivät yllä.

Tämän päivän rikkaus on kovaa ja julmaa.

Heikkilän monien kuvien joukosta nousee yksi erityinen kohtaaminen. Kuvassa suuren kattokruunun alla seisoo paroni Alberto Franchetti, joka suhtautui valokuvaamiseen aluksi nuivasti.

Heikkilän aiempia töitä nähtyään, hän kuitenkin kutsui tämän kotiinsa ja sen jälkeen miehet ovat ystävystyneet.

– On ollut mielessä, että kutsuisin hänet lohestus aikaan kylään, Tornionjokivarressa Kukkolassa asuva Heikkilä sanoo.

Heikkilä on ahkera siianpyytäjä ja lippoaja. Myös Franchetti on kalamiehiä. Paroni Francettilla on erityinen paikka Jaakko Heikkilän näyttelyssä myös siksi, että hänen toteamansa lause "tämän päivän rikkaus on kovaa ja julmaa, sillä ei ole kontaktia arkielämään" päätyi muun muassa Venetsian aateliskuvista kerätyn kirjan esipuheeseen.

Jaakko Heikkilän näyttelyä suunniteltiin Rovaniemelle ensin suppeampana, mutta Kansallismuseon suuren suosion jälkeen se päätettiin tuoda Korundiin kokonaisuudessaan.

Kansallismuseossa näyttelyä kävi katsomassa neljän kuukauden aikana yli 61 000 tuhatta museokävijää. Veden kätkemiä huoneita on esillä Rovaniemen taidemuseossa Korundissa 29. tammikuuta saakka.