1. yle.fi
  2. Uutiset

Video: Kirjallisuuden nobelistia ei vedetä hatusta – valintaa pohditaan hartaasti

Kirjallisuuden Nobel-palkintoa ympäröi salaperäisyyden verho. Ruotsin akatemia ei vedä voittajan nimeä hatusta, sillä valintaa edeltää vuosittain tarkka ja salainen prosessi.

Nobelin kirjallisuuspalkinto
Uutisvideot: Kirjallisuuden nobelistia ei vedetä hatusta – valintaa pohditaan hartaasti
Uutisvideot: Kirjallisuuden nobelistia ei vedetä hatusta – valintaa pohditaan hartaasti

Nobel-palkintojen joukossa kirjallisuus on säilyttänyt tärkeän asemansa ja voittajan julkistamista jännitetään ympäri maailmaa. Valtava mielenkiinto johtuu osittain myös salamyhkäisyydestä. Jännitys säilyy loppuun asti, sillä finalistien nimiä ei julkisteta.

Miten valinta etenee?

Ruotsin akatemian Nobel-komitea lähettää kutsun tarkoin valituille henkilöille ja instituutiolle, jotka saavat tammikuun loppuun mennessä ehdottaa kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajaa. Ainakin edellisvuosien kirjallisuusnobelistit saavat tehdä ehdotuksen. Ehdottajat ja ehdotukset pysyvät salaisina 50 vuoden ajan.

Sadoista ehdotuksista Ruotsin akatemia valitsee parisenkymmentä ehdokasta tarkempaan syyniin.

Ennen kesää ehdokaslista supistuu viiteen nimeen ja akatemian viisihenkinen ryhmä viettää kesän paneutumalla syvällisesti näiden ehdokkaiden tuotantoon. Finalistien nimet ovat pysyneet aina salaisina.

Syyskuussa komitea kokoontuu keskustelemaan ehdokkaista.

Perinteisesti kirjallisuuden Nobel-voittaja julkistetaan lokakuun ensimmäisen viikon torstaina. Silloin tällöin julkistaminen venyy toiselle viikolle. Niin kävi tänä vuonna.

Lue seuraavaksi