1. yle.fi
  2. Uutiset

Tunturipuro sammuttaa janon, mutta siitä saattaa seurata raju tauti

Kokenut eränkävijä, joka tuntee vesistön, voi melko turvallisin mielin juoda raikasta purovettä. Pintavesissä on kuitenkin usein taudinaiheuttajia.

Luonto ja ympäristö
Puro Nuorgamintien varrella
Pajuniemen puro Nuorgamintien varrella kesällä 2015.Eira Pelkonen, Nuorgam

Lapinkävijä kauhaisee monta reissua nähneellä kuksallaan tunturipurosta raikasta vettä ja sammuttaa sillä janonsa.

– Monet eränkävijät käyttävät luonnonvesiä, ja varmasti useat niistä ovatkin puhtaita. On kuitenkin valitettavia esimerkkejä siitä, että erämaassa luonnonvesiä juoneet ovat sairastuneet, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Vesi ja terveys -yksikön päällikkö, dosentti Ilkka Miettinen.

THL ei virallisesti suosittele puhdistamattoman pintaveden käyttöä juomavetenä vesissä esiintyvien taudinaiheuttaja-mikrobien vuoksi.

– Tällaisia ovat esimerkiksi vatsatautia aiheuttavat norovirus sekä eläimistä ihmisiin tarttuvat kampylo- ja salmonellabakteeri ja alkueläimet. Alkueläimen aiheuttama vakava vatsatauti voi kestää jopa kaksi viikkoa, Miettinen kertoo.

Maaperästä irtoavat metallit kuten rauta ja mangaani eivät Miettisen mukaan kertakäytöllä aiheuta terveydelle haittaa.

Taudinaiheuttajat päätyvät veteen luonnosta ja ihmisistä

Maan uumenista pintaan valuva lähdevesi voi Miettisen mukaan olla puhdasta, mutta kun vesi jatkaa kulkuaan, terveysriskit kasvavat.

Pitää tuntea puron alkuperä ja sen kulku.

Ilkka Miettinen

– Eläinten, kuten piisamien ja majavien jätökset, ovat yksi mikrobien lähde. Ja kun mennään juoksulla eteenpäin, ihmisasutuksesta tulevat jätevedet ja muut jätteet ja tietysti maatalous. Kun mennään riittävän pitkälle, niin jokivarressa olevien yhdyskuntien jätteet.

Myös puhdistetun jäteveden välityksellä pintavesiin päätyy suuria määriä mikrobeja.

Metsähallituksen luontoon.fi -sivustolla kerrotaan, että runsaat sateet voivat huuhtoa taudinaiheuttajia vesistöön enemmän kuin kuivina aikoina, ja että kuumina kesinä pintaveden laatu on usein huonompi kuin muina vuodenaikoina.

Pitää tuntea vesistön kulku ja historia

Pintavesien käyttö juomavetenä on aina riski, ja sen tekee omalla vastuulla.

Jos käyttää pintavettä juomavetenä, paikallistuntemus on kaiken a ja o, kuten muissakin erätaidoissa, korostaa Miettinen.

– Oma kokemus ja tieto siitä, että ongelmia ei ole tullut. Pitää tuntea puron alkuperä ja sen kulku; mitä kaikkea sen varrella on ja kuinka puhdasta se todellisuudessa onkaan.

Hankalinta on poistaa viruksia, koska ne ovat niin pieniä.

Ilkka Miettinen

Tuntemattomista pintavesistä Miettinen ei kehottaisi juomaan.

– On aikamoinen riski juoda purosta, jonka historiasta ja taustasta ei tiedä yhtään mitään. Esimerkiksi kertahörpyllä, desilitralla tai kahdella, saa helposti itselleen noroviruksen ja mahataudin.

Suunnittele ja puhdista

Metsähallituksen sivustolla ohjeistetaan, että jo ennen retkelle lähtöä kannattaa selvittää, mistä saa juomakelpoista vettä. Maastokartoista kannattaa etsiä lähteitä ja käyttää mieluummin lähdevettä kuin muuta luonnonvettä.

Yksi tapa käyttää luonnonvettä juomavetenä ja välttyä vatsataudilta on suodattaa vesi.

– Hyvälaatuisilla suodattimilla saa poistettua mikrobeja. Bakteerit ja alkueläimet niillä saadaan tehokkaasti poistettua. Hankalinta on poistaa viruksia, koska ne ovat niin pieniä että tunkeutuvat aika hyvistäkin suodattimista läpi, Miettinen kertoo.

Turvallisin keino puhdistaa vesi on keittää sitä muutama minuutti.

Lue seuraavaksi