1. yle.fi
  2. Uutiset

Saako forssalainen sikateurastamo vientiluvan Kiinaan? HKScan: "Näyttää siltä, että asiat etenevät"

Atria sai virallisen vahvistuksen sianlihan vientiluvan saamisesta Kiinaan. Nyt myös Forssan HKScanissa ollaan toiveikkaita luvan saamisen suhteen.

Forssa
HK Ruokatalon Forssan tehdasrakennus
YLE / Eeva Hannula

Kiinan viranomaiset myönsivät Atria Suomen Nurmon tuotantolaitokselle laitoskohtaisen luvan sianlihan viemiseksi Kiinaan. Nyt myös Forssan HKScanilla ollaan optimistisia mahdollisesta luvasta. Sitä ei ole kuitenkaan vielä saatu.

– Forssan laitoksen hakemus on hyvin viranomaisprosessissa. Olemme tehneet tarvittavat kohennukset myös omaan laitokseemme ja sitä kautta olemme siinä käsityksessä, että viranomaisprosessi etenee myöskin Forssan osalta, sanoo HKScanin toimitusjohtajan sijainen Aki Laiho.

Hyvä uutinen

Laihon mukaan vientilupa on myönteinen signaali asian etenemiselle Forssassa.

– Vientilupa on myös positiivinen uutinen koko suomalaiselle sikataloudelle. Toivotan kotimaiselle kilpailijalle onnea ja menestystä matkaan. Toki aikajänne voi olla tällaisissa prosesseissa pitkähkö, mutta selvästi näyttää siltä, että asiat etenevät.

Laihon mukaan hanke on nyt viranomaisten käsittelyssä.

– Meidän vaikutusvaltamme ei ole sen kummemmin kovin suuri, vaan olemme oman osamme hoitaneet.

HKScan on rakentanut toimintoa Hong Kongiin jo noin vuoden verran. Ravintoloihin on lanseerattu suomalainen rypsiporsas. HKScanilla myös valmistellaan päivittäistavarakaupan lanseerausta.

– Sianlihan kulutusmarkkina kasvaa Aasiassa ja toki mekin olemme tehneet toimenpiteitä myöskin muihin lähimarkkinoihin sinne päin. Tämä näyttää kaikin puolin hyvältä.

Lue seuraavaksi