Mustankorkealla mittavat palovahingot – biojätteelle etsitään väliaikaista käsittelypaikkaa

Tulipalo tuhosi lähes kokonaan vastikään kunnostetun kompostointilaitoksen Jyväskylässä tiistaina illansuussa. Laitos ottaa vuosittain noin 30 tuhatta tonnia biojätettä ja lietettä, mutta tuhojen vuoksi niitä on kuljetettava nyt maan muihin laitoksiin.

biojätteet
Kompostointilaitos tulessa Mustankorkealla.
Jani Ilola / Yle

Mustankorkean noin 3000 neliön, hiljattain kunnostetun kompostointilaitoksen pahimmat vauriot syntyivät rakennuksen osaan, jossa sijaitsevat kompostointitunnelit.

Toimitusjohtaja Esko Martikaisen mukaan lietteen käsittely pyritään hoitamaan, mutta biojätteen käsittelyä varten etsitään laitoksia, jotka voisivat väliaikaisesti ottaa sitä vastaan.

– Meillä on hieno yhteistyöverkosto valtakunnallisesti: kun yhdellä on hätä, niin sitä autetaan.

Kolmannes Mustankorkealle kuljetettavasta lietteestä on peräisin Nenäinniemen jätevedenpuhdistamolta, jossa käsitellään puolet keskisuomalaisten jätevesistä.

Jyväskylän Seudun Puhdistamon toimitusjohtaja Petri Tuomisen mukaan puhdistamon toiminnan kannalta on elintärkeää, että liete saadaan ripeästi eteenpäin.

– Kaksi-kolme päivää jotenkin pärjätään, mutta sitten on pakko saada siiloja tyhjennettyä, ettei lietettä kerry prosessialtaisiin.

Palon vaikutukset asiakkaille pyritään pitämään laitoksessa mahdollisimman pieninä. Esimerkiksi jätteiden vastaanotto toimii normaalisti. Myös biojätettä ja lietettä otetaan jonkin verran vastaan.

Poliisi tutkii tulipalon syttymissyytä.