Berner kaksi tuntia tentattavana – Heinäluoma: Finavia-vyyhti poikkeuksellinen

Puheenjohtaja Eero Heinäluoman mukaan valiokunnan kuulemisissa on tullut vastaan ristiriitaisuuksia, joita joudutaan vielä selvittämään.

Finavia
Anne Berner ja Eero Heinäluoma.
Anne Berner ja Eero Heinäluoma.AOP

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) selvitti keskiviikkona eduskunnan tarkastusvaliokunnalle ensimmäistä kertaa toimintaansa Finavian johdannaiskauppojen jälkipyykissä. Valtion lentoasemayhtiö teki pieleen menneillä kaupoilla 34 miljoonan euron tappiot vuosina 2009–2011.

Valiokunta pui sitä, puuttuiko Berner johdannaistappiota selvitelleen Finavian hallituksen toimintaan kyseenalaisella tavalla. Valtiontalouden tarkastusvirasto arvosteli kesällä raportissaan Bernerin johtaman liikenne- ja viestintäministeriön toimintaa epäasianmukaiseksi.

Raportin mukaan ministeriö heikensi Finavian johdon harkintavaltaa kieltäessään yhtiön hallitusta nostamasta kanteita johdannaistappioista syksyllä 2015.

Valiokunta tenttasi keskiviikkona Berneriä kaksi tuntia. Berner sanoi kuulemisen jälkeen toimittajille, että hän on toiminut koko ajan johdonmukaisesti. Berner on kiistänyt, että hän tai hänen johtamansa ministeriö olisi puuttunut epäsopivalla tavalla Finavian toimintaan.

Berner selitti tarkastusviraston raportista poikkeavaa näkemystään sillä, että hän on katsonut tapahtumia laajana kokonaisuutena.

– Raportti käsittelee hyvin pientä ajanjaksoa prosessin sisäpuolella, eikä huomioi kaikkia päätöksiä joita yhtiö on tehnyt.

– Olen jatkuvasti todennut, että käsittelemme eri ajanjaksoja ja katsomme asioita myös eri näkökulmista.

Heinäluoma: Uutta tietoa saatu

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) kertoi, että valiokunta on saanut uutta tietoa siiitä, miksi tarkastusviraston ja Bernerin lausunnot poikkeavat niin paljon toisistaan. Heinäluoma ei kuitenkaan halunnut avata asiaa tarkemmin, koska käsittely on vielä kesken.

Heinäluoma piti harvinaisena, että näkemykset tapahtumista ovat niin erilaiset.

– Tässä mielessä se on poikkeuksellista, mutta täytyy muistaa että valiokunta ei ole oikeusistuin.

Heinäluoma sanoi, että valiokunta keskittyy selvittämään miten tapauksessa on toimittu ja miten vastaavat ongelmat voidaan estää jatkossa.

– Ongelma lähtee alkujuurista. Johdannaiskauppa, johon Finavia lähti mukaan on luonteeltaan hyvin poikkeuksellinen ja poikkeuksellista on myös se, että ne jotka ovat kauppaa tehneet eivät ole informoineet hallitusta asianmukaisesti.

Valiokunnan on tarkoitus saada työnsä valmiiksi ensi kuun loppuun mennessä.