1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. influenssarokotteet

THL: Influenssarokotteiden kattavuus saisi olla laajempi

Influenssarokotukset ovat alkamassa lähiaikoina, mutta kaikki eivät halua rokotetta.

influenssarokotteet
Kuvassa rokotetaan.
Kausi-influenssarokotuksia aletaan antaa lähipäivinä.Susanna Wacklin / Yle

Kausi-influenssarokotukset ovat alkamassa lähipäivinä Satakunnan kunnissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL toivoo, että rokotekattavuus kasvaisi aiemmista vuosista.

– Influenssarokotteita ei koskaan ole otettu yhtä hyvin kuin muita kansallisen rokotusohjelman rokotteita, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Influenssarokotteiden suosio pieneni selvästi sen jälkeen, kun vuosien 2009–2010 sikainfluenssarokote vaikutti narkolepsian puhkeamiseen joidenkin rokotteen ottaneiden kohdalla.

Ennen pandemiaa rokotteen otti noin 40 prosenttia pikkulapsista ja puolet ikäihmisistä. Tapahtumien jälkeen kattavuus laski 13 prosenttiin pikkulapsista ja ikäihmisillä alle 40 prosenttiin. Viime kaudella pikkulapsista rokotettiin 24 prosenttia ja ikäihmisistä 42 prosenttia.

Kattavuutta halutaan nostaa

Ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo, että kansanterveyden näkökulmasta kattavuus ei ole riittävä.

Turhat jälkitaudit voidaan estää kohtuullisen hyvällä ja turvallisella rokotteella.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek

Vain osalle vanhemmista rokottamattomuuden syynä on pelko rokotteen haittavaikutuksista ja käsitys, että influenssa ei ole kovin vakava tauti. Osa lasten vanhemmista jättää jälkikasvunsa rokottamatta esimerkiksi, koska rokotusajat eivät ole sopivia.

– 2–3 lasta kymmenestä sairastuu kauden aikana influenssaan, josta seuraa jälkitauteja kuten korvatulehduksia, keuhkokuumetta ja keuhkoputkentulehdusta. Turhat jälkitaudit voidaan estää kohtuullisen hyvällä ja turvallisella rokotteella, Nohynek sanoo.

Maksuton riskiryhmille

Hanna Nohynekin mukaan tämän vuoden influenssarokotteen pitäisi tehota hyvin tänä talvena leviäviin influenssaviruksiin. Aivan kaikille influenssarokote ei ole maksuton, mutta iso osa suomalaisista kuuluu joko johonkin riskiryhmään tai näiden lähipiiriin (siirryt toiseen palveluun).

– Jos rokote olisi kaikille ilmainen, meidän täytyisi hankkia 5,5 miljoonaa rokoteannosta. Ei ole järkevää ostaa rokotetta kaikille, jos kaikki eivät sitä halua. Meillä on nytkin rokotekattavuus paljon alle hyvän 75 prosentin tason, jota Euroopan neuvosto suosittelee.

Tänä vuonna terveysasemille jaetaan 1,5 miljoonaa kausi-influenssarokoteannosta. Nohynekin mukaan THL on nimittämässä työryhmää pohtimaan, miten influenssarokotusohjelmaa voitaisiin kehittää.

Lue seuraavaksi