1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtuustosalin äänestyslaitteen lähtölaskenta on alkanut

Viime keväänä Oulun kaupunginvaltuuston äänestyslaitetta on korjattu useasti ja paljon. Ongelmat alkoivat jälleen viime maanantaina.

kuntapolitiikka
Äänestystilanne valtuustonkokouksessa
Valtuustonkokouksessa äänestettiin perinteisesti nousemalla seisomaan.Timo Sipola / Yle

Oulun kaupungintalon valtuustosalin äänestyslaite on tullut tiensä päähän. Näin arvioi kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen.

– Kyllä se nyt siltä näyttää, että jatkossa järjestelmä menee uusiksi.

Viimeksi laite kieltäytyi yhteistyöstä maanantaina 10. lokakuuta, valtuuston kokouksen ainoan äänestyksen yhteydessä. Silloin muun muassa valtuutettujen ei-äänet kirjautuivat tyhjiksi. Äänestys suoritettiin ja äänet laskettiin lopulta siten, että ensin kyllä-ääniä antaneet nousivat seisomaan, sitten ei-äänien antajat ja vielä tyhjää äänestäneet. Ääniä annettiin yhteensä 67.

Kolmen valtuustokokouksen ajan se toimi.

Ari Heikkinen

– Äänestyksiä on hoidettu myös nimenhuutoäänestyksellä. Se on hidasta eikä palvele ollenkaan tarkoitustaan, Heikkinen harmittelee.

Noin kymmenen vuotta käytössä ollut äänestyslaite on temppuillut paljon. Viime keväänä siihen uusittiin kaikki johdotukset yhteysongelmien korjaamiseksi.

– Kolmen valtuustokokouksen ajan se toimi.

Maanantaisen vian syytä ei vielä tiedetä, mutta joka tapauksessa laite on kunnostettava.

– Se pitää saada toimimaan niin hyvin kuin mahdollista siihen asti että uusi laitteisto saadaan, jos se sitten päätetään hankkia.

Uuden laitteen hankkimisesta päätetään seuraavien viikkojen aikana.

Lue seuraavaksi