Paperisista kassakuiteista luopuminen varovaisesti liikkeelle S-ryhmässä

Kassa ei ehdota digikuittiin síirtymistä. Lain mukaan kuitin voi tarjota myös sähköisesti.

Digitaalista kassakuittia voi katsoa älypuhelimesta. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

S-ryhmän tavoite siirtää kassakuitit digiaikaan on saavuttanut vasta laimean suosion. Lain mukaan elinkeinoharjoittajan on tarjottava tavaran tai palvelun ostajalle kuitti, jos maksu suoritetaan käteisellä rahalla tai siihen rinnastettavalla maksutavalla. Kuitti voidaan tarjota myös sähköisesti.

Toimialajohtaja Mikko Rauhanen Turun Osuuskaupasta kertoo, että oikeaa toimintamallia etsitään parhaillaan. Alkuvaiheessa kassat tarjosivat mahdollisuutta.

– Asiakkaan täytyy itse ymmärtää hakea tietoa palvelusta, kertoo Rauhanen.

Takuukuitit ovat jo aiemmin tallentuneet sähköiseen palveluun. Syyskuussa S-ryhmä kertoi ensimmäisenä isona kauppaliikkeenä tavoittelevansa kassakuittien siirtämistä asiakkaan omaan sähköiseen arkistoon.

Länsikeskuksen Prismassa henkilökunta innokkainta

Turun Länsikeskuksen Prisman palvelupäällikkö Päivi Kandolin kertoo, että uudistus on lähtenyt rauhallisesti käyntiin.

On paljon asiakkaita, jotka ostavat pieniä ostoksia ja eivät halua kuittia.

Päivi Kandolin

– Kassalla ei kysytä, haluatko kuittia. Kassalla annetaan aina kuitti. Sähköisen kuitin voivat saada S-ryhmän asiakasomistajat. On paljon asiakkaita, jotka ostavat pieniä ostoksia eivätkä halua kuittia.

– Henkilökunta on ottanut sähköisen kuittiarkiston käyttöön. Asiakkaat eivät niinkään vielä, kertoo Kandolin.

Kuitti säilyy sähköisessä arkistossa kaksi vuotta. Se on arkistossa jo noin minuutin kuluttua ostoksesta, joten asiakas voi katsoa sen vaikka kassalla.

S-ryhmästä kerrotaan, että sen toimipaikoissa kuluu vuosittain kuittipaperia noin 81 000 kilometriä eli kahden maailmanympärysmatkan verran.

Juttua on korjattu 13.10.2016 kello 17:07 faktalaatikon osalta. Kuittiarkiston on ottanut käyttöön 70 000 asiakasta eikä 80 000 kuten alun perin jutussa kerrottiin.

Juttua on korjattu 13.10.2016 kello 17:40 jutun alusta. Lain mukaan kuitin voi tarjota myös sähköisesti eikä paperisen antaminen ole välttämätöntä kuten aiemmin jutussa luki.