1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Mikä Postin toiminnassa ärsyttää, kuka saa kirjallisuuden Nobelin?

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Puola ajaa edelleen aborttilain tiukennusta

Puolassa hallitus ei ole luopunut ajamasta aborttilain tiukennusta, vaikka isot mielenosoitukset pakottivat hallituksen luopumaan aborttien täyskiellosta.

Uuden ehdotuksen mukaan abortti tiettävästi sallittaisiin siinä tapauksessa, että naisen henki on vaarassa. Tällä hetkellä abortin lain sallimia perusteita ovat myös sikiön vaikea kehitysvamma tai se, että raskaus on alkanut raiskauksesta tai insestistä.

Haiti kärsinyt eniten

Hirmumyrsky Matthew'n tieltä evakuoitu nainen vauvansa kanssa Les Cayes'in kaupungissa Haitissa lauantaina 8. lokakuuta. Kuva: Orlando Barría / EPA

Hirmumyrsky Matthew’n tuhoista ja koleraepidemiasta kärsivä Haiti on viime vuosikymmenien luonnonkatastrofien suurin uhri, kertoo YK-selvitys. 20 viime vuoden luonnonkatastrofeissa kuolleista yli 1,3 miljoonasta ihmisestä lähes 230 000 on ollut haitilaisia.

Maan syvä köyhyys aiheuttaa noidankehän, jonka vuoksi Haiti ei kykene kunnolla varautumaan uusiin katastofeihin.

Kuka saa vuoden viimeisen Nobelin?

Yksityiskohta kirjallisuuden Nobel-palkinnosta. Kuva: Arja Lento / Yle

Tänään julkistetaan kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja. Kello 14 Suomen aikaa selviää, kuka saa arvostetun palkinnon. Arvailut voittajasta käyvät kuumana.

Tänä vuonna kirjallisuuden Nobel-palkintoon liittyy ylimääräistä dramatiikkaa, kun Nobel-komitea päätti lykätä palkinnon saajan julkistamista viikolla. Syytä lykkäykseen ei ole kerrottu.

Postin toiminta ärsyttää kansalaisia

Postinjakelun ongelmat ovat kuohuttaneet viime päivinä. Helsingin Lauttasaaressa satojen ihmisten postit lojuivat kadunvarressa. Tämä oli kuitenkin vain yksi tapaus monista.

Keräsimme asioita, jotka Postin toiminnassa nyt ärsyttävät kansalaisia. Annamme myös Postille mahdollisuuden selittää ongelmia. 

Ryhtyisitkö tryffelifarmariksi?

Tryffeli on arvokas ruokasieni. Kuva: Samuli Holopainen / Yle

Tänään kerromme myös sen, että pian kaikki voivat kasvattaa omat tryffelinsä: maailman kalleinta ruokasientä voidaan nimittäin pian viljellä kotipuutarhoissa tai omassa metsässä.

Juvan tryffelikeskus valmistautuu myymään ensimmäistä kertaa tammen taimia, joiden juuristoon on ympätty eli lisätty tryffelisienen rihmastoa. Istuttamisen jälkeen puun juuristoon pitäisi kasvaa tryffeleitä.

Jääkö lämpömittari missään päin Suomea päivälläkin pakkasen puolelle? Katso ennusteet Ylen sääsivuilta