Thaimaan kruununprinssi – raikulipoika, josta on tulossa kuningas

64-vuotiaasta Thaimaan kruununprinssistä Maha Vajiralongkornista jos kenestä voi sanoa, että hän on astumassa suuriin saappaisiin. Ehkä jopa liian suuriin.

Ulkomaat
Kruununprinssi seisoo kuninkaallisen puhujapöntön takana.
Kruununprinssi Vajiralongkorn virallisessa seremoniassa Bangkokissa 9. toukokuuta 2016. Rungroj Yongrit / EPA

HELSINKI Thaimaalaiset ovat palvoneet vuosikymmeniä kuningas Bhumibolia, jonka julkisuuskuvaa ovat leimanneet kurinalaisuus ja lähes jumalallinen olemus.

Sen sijaan hänen poikansa, kruununprinssi Vajiralongkornin julkisuuskuvaan ovat heijastuneet lukuisat avioerot, huikentelevaisena pidetty elämäntyyli ja huhut skandaaleista.

Thaimaan pääministeri Prayuth Chan-ocha ilmoitti torstaina kuningas Bhumibolin kuoltua, että kruununprinssi Vajiralongkorn nousee valtaistuimelle isänsä seuraajaksi, kuten perustuslaki määrää. Kruununprinssi on kuitenkin pyytänyt yllättävänä pidettyä lykkäystä muodollisuuksien toimeenpanoon. Hän sanoo haluavansa surra isäänsä.

Thaimaalaisia istumassa kadulla,  monella mustat vaatteet. Kaksi ihmistä edessä kädessään suuri kuninkaan kuva. Kuningas on totinen, hiki valuu otsalta, kuin hän olisi kuumassa esimerkiksi maaseudulla.
Surevat thaimaalaiset kantavat 13. lokakuuta kuolleen kuningas Bhumibolin kuvaa Bangkokissa.Rungroj Yongrit / EPA

Kruununperimyksestä ei tiukan majesteettirikoslain takia ole voinut Thaimaassa avoimesti keskustella. Kruununperijän kunnian loukkaamisesta voi saada jopa 15 vuotta vankeutta. On kuitenkin selvää, että monet thaimaalaiset epäilevät kruununprinssin kykyä selviytyä tehtävästä.

Toisaalta se, että kruununprinssistä ei saa avoimesti puhua, on lisännyt kiinnostusta ja myös ruokkinut huhuja.

Wikileaks-vuotosivuston mukaan kruununprinssin sopivuudesta kuninkaaksi on keskusteltu taannoin myös kuningashuonetta lähellä olevissa piireissä.

Avioskandaaleja ja tatuointikuvia

Kruununprinssin kuninkaallista hohtoa ovat himmentäneet muun muassa kariutuneet avioliitot. Hän on ollut naimisissa kolme kertaa.

Vuonna 1977 hän solmi – tiettävästi äitinsä kuningatar Sirikitin toiveesta – avioliiton serkkunsa Soamsawali Kityakaran kanssa. Liitosta syntyi vuonna 1978 tytär, prinsessa Bajrakitiyabha. Sekä äiti että tytär osallistuvat yhä näkyvästi Thaimaan kuninkaallisten esiintymisiin.

Kruununprinssin sydän sykki kuitenkin toisaalle. Tuskin ensimmäinen avioliitto oli alkanut, kun hän sai pojan rakastajattarensa, näyttelijä Yuvadhida Polprasethin kanssa. Yuvadhidasta tuli kakkosvaimo, jonka kanssa prinssi sai vielä neljä muuta lasta ennen kuin avioliitto ensimmäisen vaimon kanssa mitätöitiin vuonna 1993 ja suhde Yuvadhidaan virallistettiin.

Myös toinen liitto päättyi kuitenkin eroon. Vuonna 2001 kruununprinssi meni naimisiin Srirasmi Suwadeen kanssa. Tähän liittoon liittyy suuri skandaali, kun vuonna 2007 julkisuuteen vuoti kotivideo, jossa kruununprinssi ja Srirasmi juhlivat prinssin koiran, Foo Foon syntymäpäivää. Srirasmi esiintyy uima-allasjuhlissa yläosattomissa. Vuotosivusto Wikileaks on kertonut myös, että koiralle oli annettu ilmavoimien marsalkan arvonimi.

Sittemmin tämäkin liitto on päättynyt eroon ja Srirasmi sukulaisineen on riisuttu kuninkaallisista titteleistä.

Viime aikoina Saksan mediassa on hämmästelty kuvia, jotka on otettu Münchenin lentokentällä heinäkuussa. Niissä lentokoneen henkilökunta tervehtii kentällä kruununprinssiä, jolla on yllään väliaikaiset tatuoinnit paljastava t-paita (siirryt toiseen palveluun).

Kruununprinssin tiedetään eläneen viime aikoina pitkiä aikoja Saksassa.

Sisar enemmän thaimaalaisten mieleen

Kruununprinssin maine on vuosien varrella saanut jotkut thaimaalaiset toivomaan, että hänen nuorempi sisarensa, vuonna 1955 syntynyt prinsessa Sirindhorn voisi nousta isänsä seuraajaksi.

Kruununprinssi istuu vierellään nuorempi sisar, Sirindhorn. Kumpikin näyttää
Kruununprinssi Vajiralongkorn vierellään sisarensa Sirindhorn valtiovierailulla Alankomaissa vuonna 2013. Michael Kooren / EPA

Sirindhorn on muun muassa matkustellut laajasti edustamassa Thaimaata. Hän on kuitenkin naimaton eikä hänellä ole lapsia. Tämä on saattanut olla yksi este suurta kansansuosiota nauttivan prinsessan nousulle valtaistuimelle.

Vallanvaihdon lähestyessä kruununprinssin julkista kuvaa on yritetty kohentaa ja hänen kuviaan on asetettu näkyville paikoille muun muassa pääkaupungissa Bangkokissa.

Myös kruununprinssi itse on yrittänyt lähestyä kansaa. Hän osallistui vuoden 2015 lopulla kahteen vanhempiensa kunniaksi järjestettyyn pyöräilytapahtumaan Bangkokissa.

Kruununprinssi Vajiralongkorn pyörän selässä, kypärä ja pyöräilylasit päässä. Taustalla thaimaalainen yleisö.
Kruununprinssi osallistui joulukuussa 2015 kuninkaan 88-vuotispäivän kunniaksi järjestettyyn pyöräilytapahtumaan Bangkokissa. Diego Azubel / EPA

"Juorut ovat aina seuranani"

Vajiralongkorn nimitettiin kruununperijäksi jo 20-vuotiaana. Sitä ennen hän oli käynyt koulua sisäoppilaitoksessa Britanniassa. Myöhemmin hän hankki sotilaskoulutusta Australian kuninkaallisessa sotakorkeakoulussa sekä Yhdysvaltain ja Britannian armeijoissa.

Hän on palvellut upseerina Thaimaan armeijassa ja on pätevöitynyt helikopterilentäjäksi. Hän osallistui muun muassa Thaimaan kommunistipuolueen vastaisiin operaatioihin 70-luvulla.

Vajiralongkorn on itse harvoissa antamissaan haastatteluissa kuvannut vaikeaa asemaansa kruununperijänä.

– Jos olet syntynyt tällaiseen asemaan, se on vain kestettävä. Jotkut pitävät minusta, jotkut eivät, hän sanoi thaimaalaiselle naistenlehdelle Dichanille vuonna 1987.

Vajiralongkornin puolustukseksi on sanottu, että kenen tahansa olisi vaikea nousta 70 vuotta vallassa olleen, suorastaan myyttisen Bhumibolin seuraajaksi.

Kruununprinssillä on joka tapauksessa pitkä matka, mikäli hän mielii saavuttaa lähellekään samaa arvostusta kuin mistä hänen isänsä nautti.

Lähteet: AP, Yle