1. yle.fi
  2. Uutiset

Jumalallisena palvottu Thaimaan kuningas on poissa

88-vuotiaana kuollut Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej oli ehkä maailman jumaloiduin kuninkaallinen. Ja jumalana häntä monet pitivätkin.

Thaimaa
Bhumibol Adulyadej
Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej (keskellä) 85-syntymäpäivänä Bangkokissa 2012.Pongmanat Tasiri / EPA

Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej oli Chakri-dynastian yhdeksäs kuningas. Hän oli poliittisesta kahtiajaosta kärsinyttä Thaimaata yhdistävä hahmo.

Vuosien mittaan kuningas nousi – ja hänet nostettiin – lähes jumalan asemaan. Kuninkaan syntymäpäivänä thaimaalaiset pukeutuvat joukolla keltaiseen, joka on maanantain väri. Bhumibol syntyi maanantaina 5. joulukuuta vuonna 1927.

Bhumibolista tuli kuningas vuonna 1946 yllättäen, kun kuninkaana vain vähän aikaa ollut veli, Ananda, löydettiin ammuttuna. Kuoleman olosuhteita ei ole koskaan täysin selvitetty.

Poliittiset kiistakumppanit ovat jopa ryömineet kuninkaan edessä

Thaimaassa kuningas on perustuslaillinen monarkki ja hänen valtansa on rajoitettu, mutta Bhumibolin rooli useissa viime vuosisadan kriisitilanteissa oli merkittävä.

1970-luvulla Thaimaassa heräsi demokratialiike silloista sotilasdiktatuuria vastaan. Sotilaat ampuivat mielenosoittajia vuonna 1973. Silloin kuningas antoi mielenosoittajien hakea suojaa palatsin alueelta. Kenraali Thanom Kittikachorn syrjäytyi vallasta.

Kolme vuotta myöhemmin kuninkaan rooli ei kuitenkaan estänyt vasemmistolaisten opiskelijoiden verilöylyä Thammasatin yliopiston kampuksella. Tuohon aikaan Kaakkois-Aasiassa yritettiin torjua kommunismin leviämistä.

Tunnetuin kuva kuninkaasta sovittelijana saatiin vuonna 1992, kun mielenosoittajat vastustivat kenraali Suchinda Kaprayoonin yritystä nousta pääministeriksi. Tilanne laukesi, kun kuningas kutsui kenraalin ja mielenosoittajia johtaneen Samlong Srimuangin palatsiin. Kamerat ikuistivat kuvan, missä molemmat polvistuvat kuninkaan edessä.

Rooli viime aikojen poliittisissa ristiriidoissa ei ollut selvä

Vuonna 2006 alkoi Thaimaan nykyinen poliittinen kriisi. Silloin syrjäytettiin kansan suuressa suosiossa ollut pääministeri Thaksin Shinawatra. Maa jakautui Thaksinia tukeviin punapaitoihin ja eliitin sekä kuningashuoneen tukijoina pidettyihin keltapaitoihin.

Kuningas ei suoraan ottanut kantaa kummankaan leirin puolesta, mutta ainakaan hän ei estänyt esimerkiksi oikeuden päätöksiä, joilla punaisten vaalivoittoja mitätöitiin asiantuntijoiden mukaan hämärin perustein.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että Bhumibolin pitkä valtakausi kasvatti suuren etuoikeutetun hovin, joka kuninkaan kuoltua on todennäköisesti epävarma asemansa puolesta. Nykyisen sotilashallituksen katsotaan toimillaan pyrkivän varmistamaan kuningasmielisten asemaa.

Bhumibol näyttäytyi kansan kuninkaana

Kuningas Bhumibol näyttäytyi kansalle vakavakasvoisena miehenä, joka käynnisti muun muassa omavaraisuuteen tähtääviä projekteja Thaimaan maaseudulla.

Kuninkaan vakavaa ilmettä osaltaan korosti osin se, että hän menetti toisen silmänsä auto-onnettomuudessa vuonna 1948.

Bhumibolin harrastuksiin kuuluivat saksofonin soitto ja valokuvaus. Hän esiintyi usein virallisissa kuvissa kamera kaulassaan.

Kruununperimyksestä ei ole keskusteltu avoimesti

Kuninkaan poismenon pelätään kärjistävän poliittisten leirien, punaisten ja keltaisten, välistä ristiriitaa.

Seuraajaksi nimetyllä kuninkaan vanhimmalla pojalla, kruununprinssi Maha Vajiralongkornilla on ollut suuria vaikeuksia saavuttaa isänsä veroista arvostusta kansan silmissä.

Keskustelua Thaimaan tulevaisuudesta ja kruununprinssin persoonasta on rajoittanut maailman ankarimpiin kuuluva majesteettirikoslaki. Kuningashuoneen jäsenen kunnianloukkauksesta voi saada jopa 15 vuotta vankeutta.

Bhumibolin poismeno herättää huolta siitä, pystyykö ankaran majesteettirikoslain suojaama monarkia säilyttämään asemansa.

Lue seuraavaksi