Ainutlaatuista Euroopassa: lohi nousee keskelle kaupunkia kutemaan

Oulun Hupisaarten laaja puroverkosto kunnostetaan vaelluskalojen kutupaikoiksi. Puroista kaavaillaan kaupunkiin matkailun vetonaulaa.

luonto
Kirjolohi nousee Oulujokeen Hupisaarten kohdalla olevaa Merikosken kalatietä pitkin.
Kirjolohi nousee Oulujokeen Hupisaarten kohdalla olevaa Merikosken kalatietä pitkin.Yle

Oulujoen suistossa, kaupungin keskustassa sijaitsevien Hupisaarten puroverkostoa on aiemminkin esitetty kunnostettavaksi. Viimeksi vajaat kymmenen vuotta sitten laaditut suunnitelmat tyssäsivät tiettävästi rahoitusongelmiin.

Nyt ennallistamishanke on lopultakin aikataulutettu valmistuvaksi kahden lähimmän kesän kuluessa.

Ei sen parempaa matkailukohdetta ol e kuin kuteva meritaimen.

Veikko Ervasti

Tuoreimman aloitteen asiasta tehnyt kaupunginvaltuutettu Veikko Ervasti (vihr.) korostaa, että hanke on täysin toteuttamiskelpoinen ja muistuttaa, että merilohi on ennenkin kutenut Hupisaarilla.

– Onhan se nyt ainutlaatuista koko Euroopassa, ehkä koko maailmassakin, että keskellä kaupunkia kutee meritaimen ja mahdollisesti muitakin lohikaloja. Ei sen parempaa matkailukohdetta ol e kuin kuteva meritaimen.

Uusi ylpeyden aihe Oululle  

Hupisaarten puroverkostosta kaavaillaan suoranaista vetonaulaa, vahvistaa Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki.

– Haluamme, että oululainen kaupunkisuunnittelu ja ympäristö houkuttaa kaupunkilaisten lisäksi matkailijoita. Kuusisaari, Hupisaaret ja viimeisin on asemanseutu.

Ympäristössä ei isoja koneita ja raskaita kaivinkoneita voi käyttää.

Matti Matinheikki

Kaupunki aikoo siistiä ja avartaa näkymiä Hupisaarten purojen ympäristössä. Puroverkoston yhteispituus on pari kilometriä. Matinheikin mukaan haastava kohde vaatii paljon käsityötä.

– Jokainen ymmärtää, että tuossa ympäristössä ei isoja koneita ja raskaita kaivinkoneita voi käyttää. Siinä mielessä kohde on töisevä, mutta hinnaltaan kuitenkin kohtuullinen, eli puhutaan 300 000 euron kokonaisuudesta, Matti Matinheikki toteaa.

– Toivottavasti onnistumme myös isommassa tavoitteessa, eli meritaimen ja muut vaelluskalat oikeasti lähtevät nousemaan puroihin.