Poliisilla vastassa yhä useammin ase – "Väkivallanteot ovat raaistuneet"

Poliisin mukaan se kohtaa nykyisin entistä useammin aseistettuja henkilöitä. Poliisi ampui sekavasti käyttäytynyttä miestä jalkaan Mikkelissä lähellä rautatieasemaa tiistai-iltana. Hätäkeskukseen oli tehty ilmoitus mahdollisesti aseistautuneesta miehestä.

Kotimaa
Poliisiauto.
Henrietta Hassinen / Yle

Apulaispoliisipäällikkö Seppo Korhonen Itä-Suomen poliisista arvioi, että poliisilla on aiempaa useammin vastassaan päihtynyt tai mielenterveysongelmista kärsivä henkilö, jolla on mukanaan jonkinlainen ase. Korhosen mukaan vastapuolen teot ovat raaistuneet, mutta poliisin voimankäyttö ei ole lisääntynyt.

– Poliisikoulutus Suomessa on maailman huippuluokkaa eikä poliisi käytä ampuma-asetta tilastojen mukaan aiempaa enempää. Viime vuosina kuitenkin olen käytännön työssä huomannut, että poliisia kohtaan toimitaan aiempaa raaemmin. Vastapuolella on voimankäyttö- tai ampuma-asetarviketta matkassa yhä useammin.

Mikkelin tuoreessa tapauksessa ei vielä tiedetä, oliko miehellä oikea ampuma-ase.

– Aika usein selviää tutkinnassa, että kyseessä oli replica- eli jäljitelmäase- tai kuulapyssy. Poliisin toiminnan kannalta tällä ei ole merkitystä. Tilanne tulee niin nopeasti ja yllättäen ja olosuhteet voivat olla esimerkiksi näkyvyyden kannalta heikot. Jäljitelmät ovat niin aidon näköisiä, että muutamankaan metrin päästä ei pysty varmuudella toteamaan, onko kyseessä oikea ase vai ei, Korhonen kertoo.

Kihlakunnan syyttäjä tutkii poliisin aseenkäytön. Syyttäjä toimii poikkeuksellisesti jutussa myös tutkinnanjohtajana ja tutkii sekä poliisin aseenkäyttöä että kohdehenkilön mahdollisia rikoksia.

Kuolemat, jotka johtuvat poliisin ampuma-aseen käytöstä, tuntuvat lisääntyneen, mutta ylikomisario Kauko Hakala Poliisi-ammattikorkeakoulusta kiistää, että kyseessä olisi trendi.

– Määrät ovat kuitenkin niin pieniä, että tällaisia piikkejä tulee aina jossain vaiheessa.