1. yle.fi
  2. Uutiset

Kenen vuoro olisi nyt? Arvailut kirjallisuuden Nobelin saajasta käyvät kuumana

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja on usein täysi yllätys. Olisiko tänä vuonna afrikkalaisen Ngũgĩ wa Thiong´on vai syyrialaisrunoilija Adoniksen vuoro?

Nobelin kirjallisuuspalkinto
Sirkka Turkka, Adonis ja Haruki Murakami.
Sirkka Turkka, Adonis ja Haruki Murakami.Tammi / Hermann Pentermann / Jordi Bedmar /EPA

Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaa voi vain arvailla, sillä Ruotsin akatemia pitää ehdokkaat visusti salassa. Se ei estä kiivasta veikkailua. Monet jopa lyövät rahasta vetoa voittajan puolesta.

Paras tapa seuloa mahdollisia voittajia on poissulkeminen. Viime vuonna palkinto meni valkovenäläiselle kirjailijalle Svetlana Aleksijevitšille, joten Venäjän suunnalta ei kannata etsiä tämän vuoden voittajaa.

Katseen voisi sen sijaan kääntää Afrikkaan, josta ei ole tullut kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittajaa 13 vuoteen. Kenialainen Ngũgĩ wa Thiong’o on myös vedonlyöntitoimistojen kärkisijoilla. Kotimaassaan kovia kokenut ja vankilassa istunut Thiong´o on elänyt suuren osan elämästään maanpaossa. Hän kirjoittaa kikujun ja swahilin kielillä romaaneja, jotka ovat tyyliltään maagista realismia.

Myös somalialainen kirjailija Nuruddin Farah voisi olla mahdollinen voittaja. Hän on kuvannut kirjoissaan kotimaataan, jonka hän joutui jättämään sisällissodan takia.

Mosambikilaisen Mia Couton nimi on pyörinyt veikkailuissa, mutta valkoisena hän ei ehkä täyttäisi odotuksia Afrikan Nobel-palkinnon suhteen. Edelliselläkin kerralla, kun afrikkalainen sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon, sen sai valkoihoinen J.M. Coetzee Etelä-Afrikasta.

Palkinnon antaminen syyrialaiselle runoilijalle Adonikselle olisi hieno teko Ruotsin akatemialta. Vaikka Nobel-komitea välttää politikointia, nyt kannattaisi käyttää kaikki oljenkorret Syyrian sodan ratkaisemiseksi. Adonis on tärkeimpiä arabirunoilijoita, ja hänen voittoaan on povattu jo vuosia ennen Syyrian sodan puhkeamista.

Yhdysvaltoihin palkinto ei ole osunut pitkään aikaan, vaikka samat kovat nimet ovat kärkkymässä voittoa vuodesta toiseen. Naiset ovat niin suuressa vähemmistössä palkituissa, ettei haittaisi, vaikka palkinnon saisi tänäkin vuonna nainen. Yhdysvaltalainen Joyce Carol Oates on äärimmäisen tuottelias ja hän on kuvannut ennen kaikkea naiseutta. Yksi hänen suosituimmista romaaneistaan on Blondi, joka on fiktiivinen teos Marilyn Monroesta.

Suomalaisia kirjailijoita ei valitettavasti ole esillä kärkikahinoissa. Vedonlyöntitoimistojen listoilta löytyvät kuitenkin runoilijamme Sirkka Turkka ja Tua Forsström.

Epätodennäköisimmät voittajat ovat japanilainen Haruki Murakami ja muusikko Bob Dylan. Heidän nimensä esiintyvät joka vuosi spekulaatioissa, mutta kirjallisuuspalkinnon antaminen muusikolle olisi liian radikaali veto Ruotsin akatemialta. Palkinnon tarkoitus on kuitenkin nostaa esiin kirjallisuutta, vaikka Dylanin lyriikat taitavia ovatkin. Murakamia pidetään puolestaan piirun verran liian viihteellisenä arvokkaan akatemian makuun.

Nobel-komitealla on kuitenkin ollut tapana yllättää, joten todennäköisesti voittaja on kirjailija, joka ei ole ollut lainkaan esillä veikkauksissa.

Lue seuraavaksi