Haitilaisia on kuollut eniten viime vuosikymmenien luonnonkatastrofeissa

Köyhä Haiti oli tuskin toipunut vuoden 2010 maanjäristyksestä, kun hirmumyrsky aiheutti maassa valtavat tuhot. YK:n katastrofiviraston mukaan maan on parannettava varautumistaan luonnonkatastrofeihin.

Ulkomaat
Ihmiset kantoivat arkkua Petit Goavessa Haitilla 5. lokakuuta 2016.
Ihmiset kantoivat arkkua Petit Goavessa Haitilla 5. lokakuuta 2016. Orlando Barria / EPA

Hirmumyrsky Matthew'n aiheuttamista valtavista tuhoista vasta toipuva Haiti on kärsinyt eniten kahden viime vuosikymmenen luonnonkatastrofeissa, kertoo YK. YK:n katastrofivalmiuden virasto UNISDR on analysoinut yli 7000 katastrofia vuodesta 1996 vuoteen 2015.

Katastrofeissa on kuollut yli 1,3 miljoonaa ihmistä. Haitilaisia kuolleiden joukossa on lähes 230 000, indonesialaisia yli 182 000 ja myanmarilaisia lähes 140 000.

YK:n katastrofivalmiuden viraston johtaja Robert Glasser sanoi raportin julkistustilaisuudessa, että maan sosioekonomisella asemalla ja katastrofien uhrien lukumäärällä on selvä yhteys. Vuoden 2010 maanjäristyksessä kuoli Haitissa huomattavasti enemmän ihmisiä kuin Chilessä. Uusi-Seelanti selvisi maanjäristyksestä ilman kuolonuhreja.

YK:n katastrofiviraston johtaja arvioi, että Haiti olisi paremmin valmistautuneena selvinnyt vähemmillä kuolonuhreillla hirmumyrsky Matthew'sta. Glasserin mukaan Haitin on parannettava hälytysjärjestelmiään ja opetettava asukkaitaan seuraamaan katastrofihälytyksiä.

Lähteet: AFP