1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksismi

Trumpin puheet saivat USA:n naiset avautumaan – someen tulvii ahdistelukokemuksia

Kirjailija Kelly Oxford reagoi Trumpin "pukuhuonejuttuihin" kertomalla, miten häntä ahdisteltiin bussissa 12-vuotiaana. Oxfordin twiitti avasi naisten reaktioiden tulvan.

NOW-NYC-naisjärjestö osoitti keskiviikkona New Yorkissa mieltä Donald Trumpia vastaan. Kuva: Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaan Donald  Trumpin kerskunta siitä, miten hän pystyy ahdistelemaan naisia rangaistuksetta, on herättänyt yhdysvaltalaisnaiset kertomaan, ettei Trump ole ainoa. Ahdistelu on naisten arkipäivää, osoittaa yhdestä tweetistä alkanut someviestien vyöry.

Kirjailija Kelly Oxford reagoi Trumpin käytöksestä kertoneeseen uutiseen kehottamalla sosiaalisessa mediassa naisia kertomaan vastaavista kokemuksista. Kampanja sai nimen #NotOkay, "ei käy".

Kaksi tarinaa sekunnissa

Ensimmäisessä twiitissään Oxford kertoi, että hän oli 12-vuotias, kun bussissa aikuinen mies kopeloi häntä haaroista ja hymyili. Jo muutamassa päivässä 750 000 naista oli kertonut omista kokemuksistaan ja somesivuilla Twitterissä ja Facebookissa oli käynyt miltei 27 miljoonaa ihmistä. Nopeimmillaan niihin tuli kaksi kommenttia sekunnissa. 

Oxford yllättyi vastausten määrästä. Hän sanoo CBSN-kanavan haastattelussa ajatelleensa, että aihe on liian kipeä, jotta kovin monet naiset rohkenisivat avautua siitä. Reaktion voimakkuus osoittaa, että raiskauskulttuuri on Yhdysvalloissa voimissaan, Oxford sanoo.

– Se on asenne, johon olemme kaikki syntyneet. Yhteiskunta on rakennettu miesten ehdoilla. Jopa naiset esineellistävät toisiaan. Totumme lapsesta asti näkemään mainostauluja, joissa on naisia bikineissä, ja tekemään heistä tavoitteen omalle ulkonäöllemme.

Se, että Trump voi vähätellä omaa asennettaan pelkäksi pukuhuonejutusteluksi, on osa raiskauskulttuuria, jossa naisten vartalot ovat miesten omaisuutta, Oxford sanoo.

Helppo ohje miehille: Torju törkyjutut

Miten yhteiskunnan rakenteisiin, miehiin ja naisiin, juurtunut ongelma sitten olisi ratkaistavissa? Kellyn mukaan avoimuus ja keskustelu saattavat auttaa, mutta silti hän ei usko asioiden kirkastuvan vielä pitkään aikaan.

– Ehkä varttuva sukupolvi katsoo asioita eri näkökulmasta ja näkee naiset ihmisinä. Esineillähän ei ole tunteita, mutta naisilla on, Oxford sanoo haastattelussa, jonka voit katsoa videona tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Miehiä, jotka haluavat olla mukana tässä kehityksessä, Oxford kehottaa torjumaan toisten miesten seksistiset puheet, toisin kuin Trumpin sutkautuksille kohunauhalla naureskellut toimittaja Billy Bush.

Trump synnytti vahingossa tärkeän keskustelun

Newyorkilaisen naisjärjestön NOW-NYC:n puheenjohtaja Sonia Ossorio kommentoi keskustelua The New York Times -lehdessä sanomalla, että avoimella sovinismilla näyttää tällä kertaa olevan myös myönteinen vaikutus.

– On ironista, että presidenttikampanja, josta puuttui asiakysymyksiä, sai Trumpin vahingossa tuomaan pinnalle erittäin tärkeän kysymyksen, Ossorio sanoo.

The New York Timesin etusivun juttu Oxfordin twiitistä syntyneestä kampanjasta ja keskustelusta on verkossa tässä osoitteessa (siirryt toiseen palveluun).