1. yle.fi
  2. Uutiset

Sisustussuunnittelija työllistää turvakodin naisia Tansaniassa – rakkaus väreihin käynnisti yhden naisen kehitysyhteistyöprojektin

Yrittäjä Katja Kokkoniemen ja tansanialaisnaisten yhteistyö hyödyttää molempia. Kokkoniemi saa myyntiin laadukkaita ja näyttäviä tuotteita, naiset lisätienestiä ja arvostusta.

kehitysyhteistyö
Katja Kokkoniemi ja kaksi namibialaisnaista afrikkalaisten kankaiden äärellä
Katja Kokkoniemen albumi

Iso asia voi lähteä liikkeelle pienestä. Nivalalainen sisustussuunnittelija Katja Kokkoniemi kävi vuosi sitten Habitare-messuilla. Näyttely oli äkkiä kierretty. Mikään ei oikein sytyttänyt. Mutta pois lähtiessä Kokkoniemen huomio kiinnittyi kauempana näkyvään värien kirjoon.

On tosi tärkeää, että he saavat roolia yhteiskunnassa ja voivat vaikuttaa perheensä toimeentuloon.

Katja Kokkoniemi

– Lähdin sitä kohti puolijuoksua, väreistä ihastuneena ja innostuneena, hän muistelee.

Osastolla myymässä ollut afrikkalaisnainen kapsahti ihastelevan asiakkaan kaulaan. Molempia nauratti.

– Siitä se lähti. Ajattelin, että haluan sinne, missä on näin ihania ihmisiä. Halusin myös heti brändätä värikkäistä afrikkalaisista kankaista sisustustuotteita.

Lämmin halaus juurrutti Kokkoniemeen saman tien idean matkata Afrikkaan etsimään yhteistyökumppaneita. Apuun tuli kansalaisjärjestön työntekijä, ja ensimmäiset kumppanit löytyivät tansanialaisesta naisten keskuksesta, jonne Kokkoniemi suuntasi matkalle helmikuussa.

Palkka tuo arvostusta

Yhdessä keskuksen naisten kanssa syntyi suunnitelmat sisustustyynyistä ja torkkupeitoista. Muutaman kuukauden kuluttua Kokkoniemi lähti jännittyneenä katsomaan, mitä naiset olivat saaneet valmiiksi.

– Epäilytti, että miten heillä riittää aikaa näiden tekemiseen puhdetöinä, kun he työskentelevät päivät riisipellolla. Mutta yllätyin positiivisesti ja liikutuin, kun siellä oli kolmekymmentä peittoa valmiina ja jokainen nainen esitteli tekemäänsä, hän muistelee.

Afrikkalaisista kankaista tehtyjä tyynyjä
Värikkäistä afrikkalaiskankaista syntyy tyynyjä ja torkkupeittoja.Katri Rauska / Yle

Yrittäjän lisäksi yhteistyöstä iloitsevat myös naisten keskuksen naiset.

– He ovat itse sanoneet, että kiitos Katja, kun tuot meille ruuan pöytään. Palkan lisäksi he ovat saaneet yhteistyömme ansiosta arvostusta, itsetuntoa ja rohkeutta.

– On hienoa, että pystyn auttamaan. Tansaniassa naisten asema on kuitenkin aika äänetöntä. On tosi tärkeää, että he saavat roolia yhteiskunnassa ja voivat vaikuttaa perheensä toimeentuloon.

Yhteistyömallia muillekin

Tänä syksynä Kokkoniemi on aloittanut yhteistyön myös tansanialaisen naisten turvakodin kanssa. Se löytyi sattumalta hänen uuden kotikaupunkinsa Lempäälän seurakunnan kautta.

Haluaisin pistää vielä jonain päivänä pystyyn kansainvälinen verkkokauppa, josta pystyn työllistämään näitä naisia lisää.

Katja Kokkoniemi

– Piipahdin kodinetsimisreissulla seurakunnan kahvilassa ja käsiin osui esite seurakunnan ja naisten turvakodin yhteistyöstä. Lähetyssihteerin kautta sain yhteystietoja ja asia lähti etenemään, hän kertoi.

Tyynyjen ja torkkupeittojen lisäksi Tansaniassa on syntynyt mattoja, valaisimia, koreja ja muita sisustustuotteita kierrätysmateriaaleista. Kokkoniemen maahantuomat tuotteet ovat tähän mennessä menneet kuin kuumille kiville. Suunnitelmissa on myös kankaanpainannan aloittaminen.

– Logistiikka ja tavaroiden tuominen Suomeen sopuisaan hintaan on ollut pienyrittäjälle haastavaa. Mutta en viitsi pyyhettä heittää kehään, eiköhän tämäkin järjesty, Kokkoniemi sanoo.

– Tavoitteena on saada tämä kansainväliseksi ja viedä myös muihin maihin näitä tuotteita ja tätä yhteistyömallia. Haluaisin pistää vielä jonain päivänä pystyyn kansainvälinen verkkokauppa, josta pystyn työllistämään näitä naisia lisää.

Lue seuraavaksi