1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Miljardöörit innostuivat avaruuden valloittamisesta – Dollarinkuvia silmissä vai lapsen innostusta?

Haluavatko miljardöörit olla oman aikamme kristofferkolumbuksia tai Henrik Purjehtijan kaltaisia löytöretkien rahoittajia? Vai rahantekoko kiinnostaa?

Analyysit (Yle Uutiset)
Kuva eksoplaneetasta.
European Southern Observatory

Elon Musk, Juri Milner, Mark Zuckerberg, Richard Branson, Jeff Bezos, Ross Perot, Larry Page ja moni muu. Maailman rikkaimpien ihmisten harvalukuisella joukolla näyttäisi olevan yksi yhteinen innostuksen aihe: avaruus.

Esimerkiksi Elon Muskilla luulisi muutenkin olevan kädet täynnä töitä. Eteläafrikkalaissyntyinen keksijä-yrittäjä on sähköautoja valmistavan Teslan toimitusjohtaja. Musk oli perustamassa PayPal-yritystä ja kehittää hyperloop-kuljetinta.

Näiden ja muiden puuhiensa ohella Musk tuli perustaneeksi SpaceX-yrityksen, joka kehittää kantoraketteja. Pari viikkoa sitten Musk esitteli suunnitelmansa Marsin asuttamiseksi. Hän aikoo toteuttaa ensimmäisenä miehitetyn lennon Marsiin ja paljon muuta.

Venäläinen Juri Milner sekä Facebookin perustaja yhdysvaltalainen Mark Zuckerberg yhdistivät voimansa ja sopivat kosmologi Stephen Hawkingin tuella lähettävänsä laivaston pieniä luotaimia tutkimaan Aurinkokunnan lähintä tähtijärjestelmää Alfa Kentauria.

Kohde muuttui entistäkin kiinnostavammaksi, kun myöhemmin selvisi, että suomalainen tutkija Mikko Tuomi oli löytänyt Alfa Kentauriin kuuluvaa tähteä Proxima Kentauria kiertävän eksoplaneetan, joka sijaitsee elämänvyöhykkeellä.

Virgin Recordsilla ja Virgin Atlantic Airwaysilla vaurastunut brittiseikkailija Richard Branson puolestaan on käynnistänyt avaruusturismiyhtiö Virgin Galacticin, joka aikoo tehdä bisnestä viemällä mattimeikäläisiä - varakkaanpuoleisia sellaisia - matkalle lähiavaruuteen.

Avaruusturismi kiinnostaa myös Amazonin perustajaa Jeff Bezosia *ja avaruushotellit hotelliyrittäjä *Robert Bigolowia. Muita nimekkäitä avaruusyrittämiseen hurahtaneita raharikkaita ovat muun muassa Paul Allen ja James Cameron.

Bisnes tietenkin, mutta mikä muu?

Yritystoiminnalla rikastuneita kiinnostavat varmasti myös avaruusyrittämisen tarjoamat rikastumismahdollisuudet. Avaruus on jo nykyisin satelliittien myötä jopa satojen miljardien arvoinen bisnes.

Aivan hatusta vedetty ei ole ajatus harrastaa kaivostoimintaa vaikkapa asteroidilla, joka on ensin ohjattu Kuuta kiertävälle radalle. Osassa asteroideja tiedetään olevan runsaasti arvometalleja, esimerkiksi platinastaa ja kultaa.

Maan lähiavaruus voi hyvinkin olla joku päivä kohde, joka houkuttaa kaiken nähneitä turisteja.

Lisäksi suuret avaruusjärjestöt kuten yhdysvaltalainen NASA ja eurooppalainen ESA rohkaisevat merkittävälläkin taloudellisella tuella yksityisiä yrityksiä kehittämään avaruuteen liittyvää toimintaansa.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen lentokoneiden valmistaja Boeing on saanut NASA:lta yli neljä miljardia dollaria Starliner-avaruuskapselinsa kehittämiseen. Tällaista "yksityistä avaruustaksia" voitaisiin käyttää tulevaisuudessa avaruusasema ISS:n miehistöjen vaihtamiseen.

Bisnesmiehiä, seikkailijoita, idealisteja, romantikkoja?

Kyynikkokin tulee miettineeksi, mahtaako miljardöörejä herkistää myös ajatus tuntemattomien alueiden kartoittamisesta? Haluavatko he olla oman aikamme marcopoloja ja kristofferkolumbuksia? Tai pikemminkin Henrik Purjehtijan kaltaisia löytöretkien rahoittajia?

Esimerkiksi Jeff Bezosin Amazon tunnetaan ankarasta suhtautumisesta työntekijöihinsä, joten häneen on vaikea yhdistää romanttista taivashaaveilua. Kehittääkö hänen yrityksensä kierrätettäviä kantoraketteja dollarinkuvia silmissään?

Toisaalta Richard Branson tiedetään seikkailijaksi, joka on esimerkiksi yrittänyt lentää ensimmäisenä kuumailmapallolla maailman ympäri, osallistunut venekilpailuihin ja viimeksi loukkaantunut polkupöyräonnettomuudessa, kun hän ajoi täyttä vauhtia alamäkeä kotisaarellaan Karibialla.

Tällaisen miehen kuvittelisi lähtevän puhtaan seikkaílun takia kohti avaruuden rannattomia aavoja.

Entä Elon Musk, tuo aikamme Pelle Peloton? Musk vaikuttaa sitä tyytyväisemmältä, mitä vaikeamman haasteen eteen hän joutuu. Häneltä ehkä kannattaisikin kysyä, mitä avaruuden valloittamisen jälkeen?

Keskinäinen kilpailu saattaa myös innostaa näitä miehiä (Kaikki avaruutta harrastavat miljardöörit taitavat olla miehiä.) Musk ja Bezos ovat vuosia kamppailleet siitä, kumpi kehittää ensin avaruusraketin, jolla pystyy tekemään useita nousuja ja laskuja.

Kilpa on ollut totista ja omaa rahaa on palanut. Eräiden arvioiden mukaan satoja miljoonia dollareita.

Vai lapsuuden haaveita?

Jeff Bezos kuvailee The Washingtonin Postin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa mullistavaksi sitä hetkeä, kun hän viisivuotiaana seurasi Apollo 11:n laskeutumista Kuuhun.

Paul Allen taas kertoo muistelmissaan, kuinka hän monien muiden pikkupoikien lailla tunsi nimeltä Marcury 7:n koko miehistön. Isona hän aikoi astronautiksi.

Saman haaveen taitavat jakaa nykyisetkin pikkutytöt ja pikkupojat. Ja vaikka kuinka kovia bisneksentekijöitä heistä tulisikin, eivät lapsuuden haaveet katoa koskaan.

Niin kiinnostava avaruus on.

Lue seuraavaksi