1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suomenkielinen kirjallisuus

TV 1:ssä seikkaileva Sorjonen poikii sarjan jännityskirjoja

TV 1:ssä ensi sunnuntaina alkava rikossarja Sorjonen alkaa seikkailla myös kirjojen sivuilla. Gummerus kustantaa kirjasarjan, jonka kirjoittajat piiloutuvat salanimen taakse.

suomenkielinen kirjallisuus
Rikossarja Sorjonen kuvaukset meneillään Lappeenrannassa.
Rikossarja Sorjosta kuvattiin Lappeenrannassa kesällä 2015.Tommi Parkkinen/Yle

TV 1:ssä alkaa sunnuntaina 16.10.2016 rikossarja Sorjonen, josta povataan syksyn puhutuinta TV-sarjaa. Sarja kertoo KRP:n huippututkija Kari Sorjosesta (Ville Virtanen), jonka vaimo Pauliina (Matleena Kuusniemi) on kuntoutumassa vakavasta sairaudesta.

Kustannusyhtiö Gummeruksen tiedottaja Minttu Nikkilä kertoo, että Sorjosesta alkaa ilmestyä myös dekkarisarja.

– Ensimmäinen osa ilmestyy nyt ja toinen keväällä.

Nikkilän mukaan teos noudattelee TV-sarjan juonta.

– Kirjasarjan ensimmäisen osan tarina ei ole kokonaisuudessaan TV-sarjan ensimmäinen kausi, joten mahdollinen TV-sarjan loppuratkaisu ei kirjassa tule ilmi.

Gummerus odottaa kirjasarjasta menestystä. Sen käännösoikeudet on jo myyty Saksaan.

Kirjoittajat salanimien takana

Sorjonen-dekkarisarjan on kirjoittanut J.M. Ilves. Gummeruksen mukaan kyseessä on salanimi, jonka taakse kätkeytyy kaksi suomalaista ammattikirjoittajaa.

– He eivät halua oikeita nimiään julkisuuteen, kertoo Gummeruksen tiedottaja Minttu Nikkilä.

Kirjallisuudessa salanimien taakse piiloutuminen ei ole epätavallista. Tunnetuin nykykirjailijoistamme lienee Ilkka Remes, jonka oikea nimi on Petri Pykälä. Runoilija P. Mustapää on oikeasti Martti Haavio ja Pirkko Saisio on julkaissut teoksia salanimillä Jukka Larsson ja Eva Wein.

1960-luvulla joukko suomalaisia kirjailijoita oli mukana kirjoittamassa Jerry Cotton -rikoslehtiä. Muun muassa kirjailija Simo Hämäläinen kirjoitti Jerry Cotton -tarinoita, joissa alkuperäistä ei ollut muuta kuin lehden kannet.

Lue seuraavaksi