Arkkitehtuurin Finlandia Rovaniemen Railolle – Paavo Lipponen vaikuttui monumentaalisesta jalkapallokatsomosta

Palkittu keskuskentän katsomo- ja monitoimirakennus Railo sijaitsee Rovaniemen keskustan tuntumassa. Jalkapallon ystäville tutun rakennuksen pääsuunnittelija on arkkitehti Aaro Artto.

kulttuuri
Railo, Rovanniemi
Railo on monumentaalinen mutta ilmava katsomo.Aaro Artto

Poromiehentien varteen Rovaniemelle valmistui uusi maamerkki vuonna 2015. RoPS:n kotikenttänä tunnetun kaupungin keskuskentän laidalla kohoaa veistoksellinen, huomiota herättävä katsomo.

Railoksi nimetty katsomo- ja monitoimirakennus odottaa vielä lohkaremaisten asuinrakennusten toteutumista. Suunnitelmien mukaan valmis kokonaisuus muodostaa rakennusten väliin railomaisen tilan.

Railo, Rovaniemi
Kadulta katsottuna huomio kiinnittyy Railossa sen aaltoilevaan muotoon. Aaro Artto

Paavo Lipponen vaikuttui katsomosta niin, että hän valitsi sen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.

– Railo näyttää valtavan korkealta. Huomio kiinnittyy sekä kadunpuolen aaltoilevaan muotoon että teräksisiin, osittain puulla päällystettyihin rakenteisiin. Vaikutelma on ilmavampi kuin olisi betonivaihtoehdossa. Valintani ratkaisi lopulta paikalla kokemani arkkitehtuurielämys. Kävelin kentän poikki ja käännyin katsomaan Railon päänäkymää, katsomoa. Näin muodoltaan täydellisen rakennuksen, ikään kuin antiikin temppeli olisi noussut pohjoisen taivaan alle, Lipponen perustelee valintaa.

Vuonna 2012 uudesta katsomo- ja monitoimirakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy voitti nyt palkitulla ehdotuksellaan.

Lipposen mukaan monumentaalinen Railo istuu täydellisesti Alvar Aallon vuonna 1945 suunnitteleman Poronsarvikaavan alueelle, jolla jälleenrakennettiin Lapin sodassa lähes täydellisesti tuhottua kaupunkia.

– Rovaniemi alkoi tuolloin nousta tuhkasta ylpeäksi Aalto-kaupungiksi, joka kilpailee Jyväskylän kanssa Suomen Aalto-pääkaupungin asemasta, hän arvioi.

Taakse jäi mm. Löyly

Railon pääsuunnittelija on arkkitehti Aaro Artto. Hän kiittää paikallisia, jotka ovat ottaneet keskuksen omakseen.

– Rovaniemeläiset halusivat monitoimirakennuksen ja sen he myös saivat. Ollessani valokuvaamassa Railon musiikkiliikuntasalia, oli sykähdyttävää päästä keskelle seniori-ikäisten leidien tanssiharjoitusta. Koululaiset ja vanhemmat harjoittelevat, kuntoilevat, pelaavat tai hiihtävät keskuskentällä ympäri vuoden. Iso hanke pystytettiin lähes paikallisin voimin yhden talven aikana, Artto sanoo.

Suvelan kappeli
Suvelan kappeli oli yksi neljästä palkintoehdokkaasta.Mika Huisman

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen merkittävän uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta.

Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä. Esiraadin valitsemat palkintoehdokkaat olivat Railon lisäksi Lappeenrannan kaupunginteatteri, Helsingin Hernesaaressa sijaitseva saunaravintola Löyly sekä Suvelan kappeli.

Löyly, Helsinki.
Löyly, Helsinki.Kuvio

Esiraati arvioi, että että voittajakohteesta käyty arkkitehtuurikilpailu ja sen tulos on Rovaniemen kaupungilta kulttuuriteko, joka ilahduttaa paikallisia ja turisteja.

Lappeenrannan kaupunginteatteri
Lappeenrannan kaupunginteatteri.Tuomas Uusheimo