Thaimaan suruaikaan kannattaa varautua – alkoholia ei tarjoilla, käteisestä voi tulla pulaa

Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä, jotta Thaimaassa matkailevat saavat nopeasti tiedon muutoksista.

Yle maailmalla
Kuninkaan kuva koulun julkisivulla.
Yle

Kuningas Bhumibol Adulyadejn terveydentila on Thaimaassa tabu, jota voi käsitellä vain toistamalla virallisia tiedotteita. Niiden mukaan kuninkaan terveydentila on epävakaa.

Laki majesteettirikoksista on niin tiukka, että thaimaalaiset eivät voi keskustella ajasta kuninkaan jälkeen, eivätkä edes siitä, mitä mahdollinen suruaika tarkoittaisi käytännössä.

Bangkokilainen kauppakuja Chit Lomin alueella.
Bangkokilainen kauppakuja Chit Lomin alueella.Yle

Konsuli Raimo Pahkasalo Suomen Thaimaan-suurlähetystössä uskaltaa kuitenkin varoittaa turisteja siitä, että meno Bangkokissa muuttuu.

– Ihan varmasti turisteilla tulee olemaan täällä vähän ikävämpää. Suruaika varmasti vaikuttaa siihen, että esimerkiksi alkoholin myynti tullaan lakkauttamaan joksikin aikaa, Pahkasalo sanoo.

Saako automaateista enää käteistä?

Suruaikana yöelämän lisäksi vähenevät myös päivätyöt.

– Varmasti virastot menevät kiinni joksikin aikaa, asioiden hoito saattaa vaikeutua. Saattaa olla, että rahaa ei saa pankkiautomaateista. On hyvä varata itselleen riittävästi syötävää ja juotavaa, jos näin tulee tapahtumaan, Pahkasalo sanoo.

Kuvassa konsuli Raimo Pahkasalo Suomen Thaimaan-suurlähetystössä.
Konsuli Raimo Pahkasalo Suomen Thaimaan-suurlähetystössä kertoo, että kuninkaan kuolema vaikuttaisi myös turisteihin. Yle

Poikkeusolojen kestoa on Pahkasalon mukaan vaikea ennakoida, koska mitään vastaavaa ei ole Thaimaassa koettu 70 vuoteen.

– On hyvin vaikea sanoa, kuinka pitkään virastot ja pankit olisivat sitten kiinni. Mutta jos tänne matkustaa, niin kannattaa varata jonkin verran enemmän käteistä rahaa kuin normaalisti ottaisi mukaan, Pahkasalo neuvoo.

Ei tosin liikaa, sillä taskuvarkaudet ovat Thaimaassa yleisiä.

Enemmän poliiseja valvomassa turvallisuutta

Vallanvaihto johtaisi Pahkasalon mukaan kaikenlaisen valvonnan lisääntymiseen.

– Varmaa on kuitenkin se, että täällä tulee olemaan enemmän ulkomaalaisten tarkastuksia hotelleissa ja ehkä kaduilla turistikohteissa, hän sanoo.

Poliiseja näkyy katukuvassa normaalia enemmän jo nyt.

– Sotilasjuntta voi kiristää otettaan. Tullaan näkemään, kuten tässä lähetystön ulkopuolella, paljon poliiseja, Pahkasalo arvioi.

Lehtiotsikoita
Yle

Pahkasalon mukaan Thaimaa on kuitenkin edelleen turvallinen maa matkustaa, eikä hän ennakoi suuria muutoksia turvallisuuteen turistien kannalta – kunhan muistaa noudattaa maan lakeja ja tapoja.

Matkustusilmoitus takaa tiedonkulun

Epäselvässä ja ehkä nopeasti muuttuvassa tilanteessa olisi konsuli Raimo Pahkasalon mielestä erityisen tärkeää tehdä netissä matkustusilmoitus, vaikka nykyisin hyvin harva Thaimaahan matkustava tekee ilmoituksen.

– Se on ainakin tapa pysyä ajan tasalla. Ilmoituksen tehnyt matkalainen saa sitten ulkoministeriöstä kännykkäänsä tekstiviestin, jossa lyhyesti kerrotaan mikä muuttuu, hän sanoo.

Suomen Bangkokin-suurlähetystö päivittää tilannetietoja myös Facebook-sivullaan.

Turistikausi Suomesta alkaa varsinaisesti marraskuusta. Pahkasalo arvioi, että maassa on nyt muutama tuhat suomalaisturistia. Vakinaisesti Thaimaassa asuu lisäksi alle tuhat suomalaista.