1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hengenpelastus

11-vuotias Eerik pelasti kaverinsa jäistä – "Semmoisessa hädässä on varmaan voimia vähän enemmän"

Nyt 13-vuotias Eerik pelasti kaverinsa jään petettyä molempien alta. Eerik muistaa kuolemanpelon, mutta jälkeenpäin päällimmäinen tunne on helpotus.

Kuva: Marjo Kellokoski

Perhon Möttösestä kotoisin oleva Eerik Kellokoski vastaanottaa perjantaina tasavallan presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin Vaasassa.

Eerik oli tapahtuma-aikaan 11-vuotias. Hän oli ollut yötä kaverillaan, ja yhdessä he päättivät lähteä aamulla pyöräilemään jäälle. Puolimatkassa on virtauskohta, eikä jää kestänytkään. Kellokoski pääsi takaisin jäälle rikkomalla jäätä metrien matkalta, ja sen jälkeen hän konttasi nostamaan kaverinsa ylös jäistä

– Minä pääsin omin voimin pois, mtta kaveri ei päässyt. Se huusi minua, konttasin sinne ja nostin sen ylös. Sitten me käveltiin lähimpään taloon, summaa Eerik itse.

Hän muistaa yhä noiden hetkien tunteen:

Kyllähän siinä oli koko ajan silleen, että tässä on niin lähellä kuolema.

Eerik Kellokoski

– Kyllähän siinä oli koko ajan silleen, että tässä on niin lähellä kuolema. En ainakaan muuta muista, mitä olisi tullut ekana mieleen.

Kaveri painoi märkänä aika lailla, mutta Eerik ei muista nostamisen olleen eryityisen vaikeaa.

– Semmoisessa hädässä on varmaan voimia vähän enemmän.

Nyt 13-vuotiaan päällimmäinen tunne tapahtumia muistellessa on helpotus. Tapaus muutti myös pojan suhtautumista esimerkiksi ensiaputaitoihin, joita pitää nyt aiempaa tärkeämpinä.

Mitalille on paikka olohuoneessa. Huomionosoituksen vastaanottaminen jännittää sekin.

– Onhan se kumminkin aika iso asia.